Foto: Reuters
Foto: Reuters

Finančni ministri držav članic, med njimi slovenski minister Klemen Boštjančič, so se v četrtek zvečer sestali na neuradni delovni večerji na temo reforme javnofinančnih pravil EU-ja.

Špansko predsedstvo Svetu EU-ja si je po navedbah virov pri EU-ju intenzivno prizadevalo, da bi uskladili stališča, pri čemer so upoštevali vse države članice. Na mizo so dali tudi novo kompromisno besedilo. Kot so še navedli viri, je bil narejen velik napredek.

"Za mizo je volja za sklenitev dogovora, a je potrebnega še nekaj dela. Potrebujemo pravno oceno in posvetovanja glede predloga," so povedali. Po neuradnih informacijah je usklajenega okoli 90 odstotkov besedila.

Delo bodo nadaljevali v prihodnjih dneh, so napovedali viri pri EU-ju.

Že danes se bodo sicer finančni ministri sestali še na uradnem zasedanju v Bruslju, na katerem bodo govorili tudi o reformi fiskalnih pravil.

Španska ministrica Nadia Calvino je v četrtek pred večerjo zagotovila, da je španski predlog "zelo dobro uravnotežen". Zagotovil naj bi nadaljnjo fiskalno in finančno vzdržnost ter kredibilno zniževanje dolga, ki naj bi hkrati omogočalo naložbe v skupne evropske prioritete.

Med temi je španska ministrica naštela zeleni prehod, digitalizacijo, socialo in obrambo.

Ohranja osnovne elemente konec aprila predstavljenega predloga Evropske komisije, je pojasnila Calvino. To po njenih besedah pomeni, da pravila temeljijo na oceni tveganj in upoštevajo posebne okoliščine posameznih članic.

V okviru pogajanj so članice dodale določene varovalke, s katerimi bi zagotovili vzdržno zniževanje dolga in fiskalni prostor za naložbe, je dodala. Prav podrobnosti teh varovalk so po neuradnih informacijah glavna odprta vprašanja.

Boštjančič: Pogajanja gredo v ustrezno smer

Pogajanja o reformi evropskih javnofinančnih pravil gredo v smer, ki je po mnenju Slovenije ustrezna, je po nočnih pogovorih finančnih ministrov povedal slovenski minister Boštjančič.

Boštjančič je ocenil, da so dosegli napredek, končnega dogovora pa še niso dosegli. Tega sicer niti ni pričakoval, saj je bilo odprtih preveč vprašanj, da bi lahko sklenili kompromis.

"Če bi mene vprašali, bi za Slovenijo rekel, da smo prišli do 98 odstotkov kompromisa," je dejal Boštjančič. Pogajanja gredo v zadnjih 14 dneh v smer, "ki je po našem mnenju ustrezna", je poudaril. Dodal je, da so bile stvari, ki so bile pomembne za Slovenijo, večinoma upoštevane.

Gre predvsem za to, da je potrebna neka prilagoditev na nova pravila, torej da se bodo v celoti uveljavila 31. decembra 2025, ne pa eno leto od sprejetja, kot je bilo mišljeno sprva.

Glavna odprta vprašanja so sicer po ministrovih besedah povezana predvsem z dodatnimi varovalkami, ki bodo na eni strani zagotavljale dolgoročno stabilne javne finance, na drugi strani pa omogočale naložbe.

Eno ključnih odprtih vprašanj je, ali se bo pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja držav, ki imajo letni primanjkljaj nad tremi odstotki bruto domačega proizvoda, upoštevale obresti ali ne, je pojasnil.

"Mi smo tu razmeroma fleksibilni, smo pa sicer bolj na strani Francije in Italije kot Nemčije," je pojasnil Boštjančič. Francija in Italija se zavzemata, da obresti ne bi upoštevali, Nemčija pa za nasprotno.