Poljska finančna ministrica Magdalena Rzeczkowska, madžarski minister Mihaly Varga in francoski minister Bruno Lemaire. Foto: Reuters
Poljska finančna ministrica Magdalena Rzeczkowska, madžarski minister Mihaly Varga in francoski minister Bruno Lemaire. Foto: Reuters

Ministri so komisijo pozvali, naj v treh dneh pripravi novo oceno glede izpolnjevanja zavez Budimpešte.

Poročila o madžarskem vetu na finančno pomoč za Ukrajino z zasedanja finančnih ministrov EU so lažne novice, pa je sporočil madžarski premier Viktor Orban. Kot je poudaril, je njegova država pripravljena nameniti finančno pomoč Ukrajini, a na bilateralni ravni. "Brez veta, brez izsiljevanja" je zapisal Orban na Twitterju.

"Hočemo prepričati članice EU, da skupni dolg unije ni rešitev. Če bomo nadaljevali po poti dolžniške skupnosti, se ne bomo mogli obrnit. Na Madžarskem si predstavljamo drugačno prihodnost za Evropo, prihodnost, zgrajeno na močnih državah članicah, namesto ogromnih kupih skupnega dolga."

Finančni ministri EU-ja so imeli na dnevnem redu zasedanja razpravo o predlogu Evropske komisije, da se Madžarski zaradi nespoštovanja načel vladavine prava zamrznejo evropska sredstva za kohezijo v višini 7,5 milijarde evrov. Vendar odločitve o tem danes niso sprejeli.

Madžarska je potrdila nasprotovanje evropski makrofinančni podpori Ukrajini v vrednosti 18 milijard evrov za prihodnje leto. Budimpešta svojo podporo pogojuje z izplačilom kohezijskih sredstev in sredstev iz sklada za okrevanje po pandemiji covida-19, to je 5,8 milijarde evrov.

Razpoloženje na zasedanju, ki se ga je udeležil tudi slovenski finančni minister Klemen Boštjančič, je bilo precej napeto. Številne države članice so zelo jasno izrazile nestrinjanje s tem, kaj se dogaja, je dogajanje na zasedanju opisal minister. "Dejansko je 26 držav proti eni," je povedal.

Po ministrovih besedah je položaj zelo neroden, predvsem kar se tiče pomoči Ukrajini. "Glede tega se vsi strinjamo, tudi Madžarska, da je pomoč Ukrajini nujno potrebna. Tudi to, na kakšen način jo izpeljati, je bolj ali manj usklajeno, vendar pa Madžarska na neki način izsiljuje svojo podporo temu predlogu s tem, da se ji omogoči črpanje evropskih sredstev," je pojasnil Boštjančič.

Evropska komisija je jasno povedala, da "je Madžarska vendarle naredila kar precejšen napredek v zadnjih tednih in mesecih". Evropska komisija je tista, ki se mora zdaj do tega opredeliti, je še dejal Boštjančič.

Komisija je namreč prejšnji teden podala oceno glede izpolnjevanja zavez Madžarske na področju vladavine prava, pri čemer je ocenila, da Budimpešta ni ustrezno izpolnila 17 zavez. Hkrati je navedla, da je bil storjen določen napredek. Komisija je sicer ocenila ukrepe, ki jih je Madžarska sprejela do 19. novembra.

Slovensko stališče "jasno"

Ministri so Evropski komisiji danes naložili, naj v treh dneh pripravi bolj natančno poročilo glede izpolnjevanja teh meril, in na podlagi tega se bodo sprejele odločitve. Slovensko stališče do tega vprašanje je po ministrovih besedah jasno. Slovenija jasno zagovarja spoštovanje vladavine prava kot tudi, da je uveljavitev vseh elementov v zvezi z vladavino prava nujno potrebna v vseh državah članicah. Kakršno koli izogibanje na tem področju ne more biti razlog za to, da na drugi strani dopuščamo izsiljevanje, je poudaril.

Glede izplačila finančne pomoči Ukrajini pa je minister povedal, da se zdaj preigravajo tudi druge možnosti, kako zagotoviti to financiranje. Odločitev glede tega mora namreč biti sprejeta še letos.

Boštjančič ni izključil možnosti, da bo potrebno še eno izredno zasedanje finančnih ministrov EU-ja. Omenjajo se še druge možnosti financiranja v pomoč Ukrajini, ki so pomembne tudi za Slovenijo, ker nekatere od teh vplivajo tudi na zadolževanje oziroma na nacionalne proračune, je pojasnil.

"Skoraj zanesljivo, glede na veliko odločenost vseh držav, sploh največjih Nemčije in Francije, se bo neka odločitev oziroma zelo verjetno način financiranja Ukrajine potrdil še v letošnjem letu," je povedal v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.