Prva podoba novih uniform Frontexa. Foto: Frontex
Prva podoba novih uniform Frontexa. Foto: Frontex

Frontex se financira neposredno iz letnega proračuna Unije, njihovi agenti pa so razporejeni na zunanjih mejah. Z letali in ladjami enote povečini nadzirajo Sredozemlje, da bi zajezile tok nezakonitih pribežnikov v EU, pa tudi Rokavski preliv.

Nove uniforme Frontexovih enot so temnomodre, na rokavih pa imajo izvezeno zastavo EU-ja.

Britanski Express piše, da bi lahko šlo za zametke čisto prave vojske EU-ja, ideja, s katero se poigrava kar nekaj evropskih voditeljev, denimo francoski predsednik Emmanuel Macron.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je svoj čas zasnovo evropske vojske podpirala, a si je pozneje premislila.

Frontex v zadnjem času krepi zmogljivosti in pooblastila, da bi lahko deloval po celotni Uniji s podpisom dogovora o tesnem sodelovanju z Europolom.

Agenciji si bosta od zdaj dalje delili agente v boju proti kriminalu in nezakonitemu priseljevanju po celotni Evroski uniji.

“Veselim se že, da bomo letos v Varšavi pozdravili prvega Europolovega uradnika za zvezo. Izmenjava podatkov med obema agencijama bo izboljšala delo obmejnih enot in bo v oporo preiskavam,” je povedal izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

Foto: Frontex
Foto: Frontex

Olaf odprl preiskavo Frontexa

Medtem pa je Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf odprl preiskavo Frontexa zaradi očitkov nadlegovanja, neprimernega vedenja in nasilnega vračanja prebežnikov, so za spletni medij Politico potrdili štirje neimenovani uradniki EU-ja.

Politico še poroča, da so preiskovalci Olafa od začetka prejšnjega meseca opravili pogovore s člani Frontexa, ki ima sedež v Varšavi. "Olaf lahko potrdi, da je sprožil preiskavo Frontexa," so sporočili iz Olafa. Ob tem so poudarili, da "to, da Olaf izvaja preiskavo, še ne pomeni, da so vpletene osebe ali subjekti storili nepravilnosti ali goljufije".

Foto: EPA
Foto: EPA

Olafovi preiskovalci proučujejo očitke o nadlegovanju in kršitvah Frontexa, zaradi katerih naj bi nekateri uradniki agencije, tudi na zelo visoki ravni, v zadnjih mesecih zapustili agencijo. Preiskava vključuje tudi očitke o nezakonitem nasilnem vračanju prebežnikov, s katerim naj bi jim preprečili vstop v EU.

Frontex je sporočil, da agencija "v celoti sodeluje z Olafom". Dodali so, da so "Olafovi obiski agencij, ustanov in subjektov EU-ja običajna praksa dobrega upravljanja" ter da je "pomembno opozoriti, da takšni obiski ne pomenijo nujno kakršne koli zlorabe. Lahko jih sproži tudi vodstvo evropskih organov samih."

Več medijev je oktobra poročalo, da naj bi bil Frontex vpleten v nasilno vračanje prebežnikov na grško-turški meji na morju. Tovrstno ravnanje pomeni kršitev mednarodnega prava in Olaf po navedbah enega od uradnikov EU-ja preiskuje, ali so bili kršeni notranji postopki agencije Frontex. Izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri je očitke zavrnil.