Lahko Grke doletijo še tretje volitve v letu dni? Dve levi manjši vladni stranki nista prepričani o podpori svežnju. Foto: EPA
Lahko Grke doletijo še tretje volitve v letu dni? Dve levi manjši vladni stranki nista prepričani o podpori svežnju. Foto: EPA
Grčija v krizi
V letu 2013 bo Grčija prihranila 7,8 milijarde evrov. Od tega bo 3,8 milijarde evrov prihranka z znižanjem pokojnin, 1,1 milijardo evrov pa z znižanjem plač v javnem sektorju. Foto: FreeDigitalPhotos.net

Grška vlada na čelu s finančnim ministrom Janisom Sturnarasom je predstavila nove varčevalne ukrepe, ki naj bi stabilizirali gospodarstvo evropskega "grdega račka".

Letos večje krčenje kot napovedano
Po srečanju s trojko, ki jo sestavljajo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, so bili predstavljeni načrti in cilji nove grške vlade, s katerimi bi presekali gordijski vozel, ki teži celotno Evropsko unijo, še posebej pa njeno evrsko območje.

Najprej so morali v Atenah potrditi nove črne številke: BDP se bo namesto za 4,8 odstotka letos zmanjšal kar za 6,5 odstotka. Letošnji proračunski primanjkljaj bo vključno s servisiranjem dolga znašal 6,6 odstotka BDP-ja.

Nezaposlen bo vsak četrti Grk
Drugo leto se bo grški bruto družbeni proizvod zmanjšal za 3,8 odstotka oz. že šesto leto zapored. Proračunski primanjkljaj se bo zmanjšal na 4,2 odstotka BDP-ja, pri čemer bo sam proračun predvidoma imel za 1,1 odstotka presežka, a potem bodo morali Grki še poplačati svoje dolžniške obveznosti. Stopnja nezaposlenosti se bo povišala na 24,3 odstotka prebivalstva. Ob koncu leta 2013 bo tako javni dolg Grčije znašal kar 179,3 odstotka grškega BDP-ja!

Edina pot iz krize?
V proračunu bodo v prihodnjih dveh letih z rezi v javnem sektorju, pokojninah in sociali privarčevali 11,5 milijarde evrov. "Trdno se moramo držati tega, da opravimo s tem težkim obratom. To je edini način, da se grško gospodarstvo vrne k pravilnemu ciklusu finančne stabilnosti in rasti," je odločen minister Sturnaras.

Grški sindikati so samo nekaj minut po predstavitvi novega zategovanja pasu že napovedali nove proteste in splošne stavke. Grška vlada je morala predstaviti dodatne varčevalne ukrepe, če je želela dobiti od trojke zeleno luč za sprostitev 31,5 milijarde evrov pomoči, ki je uvodni del 130-milijardnega svežnja, s katerim naj bi EU le rešil Grčijo.

Bo kocka padla čez teden dni?
Končni predlog bo Grčija predstavila na vrhu finančnih ministrov evroobmočja, ki bo 8. oktobra v Bruslju. Medtem je trojka že prosila za pojasnilo nekaterih ukrepov in načinov, s katerimi bodo Grki do leta 2014 skušali povrniti trdnost gospodarstva.