Portugalski in španski državni vrh na odprtju meje med državama v španskem kraju Badajoz. Foto: Reuters
Portugalski in španski državni vrh na odprtju meje med državama v španskem kraju Badajoz. Foto: Reuters

Zaprtje meje je bilo bistveno predvsem za Portugalsko, ki je poskušala s tem preprečiti hitro širjenje novega koronavirusa, do kakršnega je prišlo v Španiji.

Portugalska z 10,3 milijona prebivalcev je imela med prvim valom 42.141 potrjenih primerov okužbe in 1576 smrtnih žrtev, Španija s 47 milijoni prebivalcev pa okoli 250.000 potrjenih okužb ter 28.355 smrtnih žrtev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Obe državi imata ob tem nova žarišča virusa, potem ko sta odpravili večji del omejitev. V Lizboni so danes zaprli več revnejših sosesk na severu mesta, zaradi česar mora doma ostati skoraj 700.000 ljudi, poroča AFP. V Španiji spremljajo okoli 50 ločenih žarišč, ki so večinoma omejena na manjše število ljudi.

Današnji slovesnosti ob odprtju meje sta vodila španski kralj Felipe VI. in portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, udeležila pa sta se je tudi španski premier Pedro Sanchez in njegov portugalski kolega Antonio Costa.

Sorodna novica Odprta meja za 14 tretjih držav: na seznamu ni ZDA, Kitajska pogojno

Na seznamu EU-ja ni Turčije, ZDA, Rusije, BiH-a ...
Evropska unija je v torek objavila seznam 15 držav, katerih državljani lahko brez omejitev potujejo na območje EU-ja. EU je odločitev sprejel ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov.

Ključno epidemiološko merilo je, da mora biti število novih okužb na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh blizu ali pod povprečjem EU-ja. Referenca je 15. junij, ko je bilo povprečje 16 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Omejitve na zunanji meji EU-ja se efektivno začenjajo odpravljati danes, čeprav je seznam zgolj priporočilo, končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah pa je v rokah posamezne države.

Na seznamu so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj. Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska. Na njem pa ni Rusije, ZDA in Turčije.

Turčija: "Pričakujemo, da bo napaka odpravljena."
Turčija je izrazila razočaranje nad neuvrstitvijo na seznam. "Pričakujemo, da bo ta napaka odpravljena takoj, ko bo mogoče," je sporočil tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy. Dodal je, da bi morala biti odločitev sprejeta na podlagi "objektivnih meril". Vztrajal je, da se je Turčija dobro spoprijela s pandemijo novega koronavirusa.

Tudi Bosna in Hercegovina je sporočila, da bodo zaradi neuvrstitve na seznam EU-ja za državljane članic uvedli recipročne ukrepe.

Prvi nemški turisti po pristanku na grškem otoku Rodos. Foto: Reuters
Prvi nemški turisti po pristanku na grškem otoku Rodos. Foto: Reuters

Grčija odprla mejne prehode
Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas je v četrtek napovedal, da bo Grčija v sredo (danes) odprla mejne prehode Kakavia in Krystallopigi na meji z Albanijo, prehode Promachonas in Nimfea na meji z Bolgarijo ter prehoda Kastanies in Kipi na meji s Turčijo, poroča Greek City Times.

Odprl naj bi se tudi mejni prehod Evzoni na meji s Severno Makedonijo, čeprav Makedonci, podobno kot denimo Britanci, Švedi, Rusi in Američani ne smejo vstopati v državo.

Bolgarski mediji ob tem danes poročajo, da lahko turisti iz Bolgarije v Grčijo vstopajo le na prehodu Kulata/Promachonas.

Ukrep odpiranja grških meja je namenjen spodbujanju turizma. Grčija je po poročanju Reutersa poleg glavnih letališč v Atenah in Solunu danes odprla tudi 18 regionalnih letališč.

Vsi tuji turisti morajo najmanj 48 ur pred vstopom v Grčijo izpolniti poseben obrazec. Grške oblasti po vstopu izvajajo naključna testiranja.

V torek so v državi sicer potrdili 20 primerov novega koronavirusa, devet izmed okuženih je v Grčijo vstopilo z letalom, še navaja Reuters.

Kanada podaljšala prepoved vstopa do konca julija
Kanada, ki je uvrščena na seznam EU-ja, pa svojih meja ne odpira. V torek so podaljšali prepoved vstopa v državo za večino tujih državljanov za dodaten mesec, do 31. julija.

Splošno zaprtje meje ne velja zgolj za Američane, ki pa lahko v Kanado najmanj do 21. julija vstopajo le iz nujnih razlogov, med katere ne sodita turizem ali rekreacija. Kanada je zanje podaljšala tudi ukrep obvezne karantene ob vstopu.

Evropska unija odpira svoje meje za 15 držav