Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen z gruzijsko predsednico Salome Zurabišvili v Bruslju. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen z gruzijsko predsednico Salome Zurabišvili v Bruslju. Foto: Reuters

"Gruzija je evropska država in bo še naprej prispevala k njeni zaščiti in razvoju," je, potem ko je podpisal prošnjo za članstvo v EU-ju, sporočil gruzijski premier Irakli Garibašvili.

Za njo je tudi moldavska predsednica Maia Sandu potrdila, da je Moldavija podpisala prošnjo za članstvo v EU-ju. Ob tem je na Twitterju objavila, da so moldavski državljani pripravljeni na trdo delo za stabilno in uspešno prihodnost v EU-ju in družini evropskih držav.

Tbilisi in Kišinjev sledita zgledu Ukrajine, ki je že vložila prošnjo za članstvo v EU-ju, v torek pa so tudi evropski poslanci z resolucijo podprli, da Ukrajina čim prej dobi statusa kandidatke.

Dolg pridružitveni postopek

Če bodo države prejele status kandidatke, jih čaka dolg in zapleten pridružitveni postopek. Sprejeti bodo morale tudi korenite strukturne reforme.

EU ima z Gruzijo in Moldavijo sklenjen pridružitveni sporazum, ki vključuje vzpostavitev poglobljenega in celovitega območja proste trgovine in je v celoti začel veljati 1. julija 2016.

Tako Gruzija in Moldavija kot Ukrajina so članice Vzhodnega partnerstva, ki od leta 2009 skrbi za intenzivnejše politično združevanje in gospodarsko povezovanje s šestimi partnerskimi državami Vzhodne Evrope in južnega Kavkaza.