Aleš Hojs. Foto: BoBo
Aleš Hojs. Foto: BoBo

Udeleženci so med drugim govorili o skupnih ukrepih za okrepljen nadzor na zunanjih mejah EU-ja zaradi povečanih migracijskih tokov. Minister Hojs je izrazil prepričanje, da je treba za večjo zaščito meje uporabiti sodobne nadzorne sisteme in fizične ovire, kjer je to potrebno, saj so se te izkazale kot konkreten ukrep v preteklosti, so sporočili z notranjega ministrstva.

Medtem novi predlog Evropske komisije o schengenskem mejnem zakoniku tega ukrepa ne predvideva kot ene od možnosti za nadzor meje kljub pozivu več držav članic. Hojs se temu čudi in je pozval komisijo, naj znova razmisli o svojem stališču do možnosti financiranja tovrstne tehnične infrastrukture iz skladov EU-ja. "Da bi dosegli želen učinek, moramo napredovati tudi pri drugih elementih celovitega upravljanja migracij," je slovensko stališče dodatno pojasnil minister Hojs.

Poudaril je tudi pomen zunanje razsežnosti migracij in učinkovitejše politike vračanja. "Sistem vračanja na ravni EU-ja ni dovolj učinkovit, zato moramo tu doseči vidnejši napredek, za kar je treba med drugim okrepiti vlogo agencije Frontex in čim prej imenovati koordinatorja za vračanje."

Ob koncu konference so udeleženci potrdili skupno izjavo, v kateri so se zavzeli za utrditev skupnega pristopa pri upravljanju meja, identificirali orodja in ukrepe za učinkovitejši nadzor ter skupni odziv na morebitne prihodnje izzive, da bi zagotovili čim višjo stopnjo varnosti, ohranili celovitost schengenskega prostora in se učinkovito spoprijemali z migracijskimi pritiski in hibridnimi grožnjami, so navedli na ministrstvu.

Ob robu konference, ki so jo organizirali notranji ministri Avstrije, Grčije, Litve in Poljske, udeležila pa se je je tudi evropska komisarka Ylva Johansson, so si udeleženci ogledali center za nadzor meje in se z ogledom zunanje meje EU-ja seznanili z razmerami na terenu, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Begunska kriza na litovsko-beloruski meji