Nezadovoljstvo z vlado Jadranke Kosor na Hrvaškem narašča iz tedna v teden. Večinsko javno mnenje sicer nasprotuje članstvu Hrvaške v Evropski uniji. Foto: Reuters
Nezadovoljstvo z vlado Jadranke Kosor na Hrvaškem narašča iz tedna v teden. Večinsko javno mnenje sicer nasprotuje članstvu Hrvaške v Evropski uniji. Foto: Reuters

Predsednik HSP-ja in njen edini poslanec Daniel Srb je dejal, da bodo ob tem zahtevali tudi prekinitev pregona hrvaških veteranov.

Srb je napovedal, da bodo s peticijo od vlade zahtevali, naj pokliče hrvaške veleposlanike v državah članicah EU-ja na posvetovanja v Zagrebu, premierka Jadranka Kosor pa naj se nujno sestane z veleposlaniki držav Evropske unije, ki so akreditirani v Zagrebu. HSP med drugim pričakuje, da bo vlada zahtevala tudi izredno sejo Varnostnega sveta ZN-a, na kateri naj bi pojasnili značaj hrvaških vojaških operacij Nevihta in Blisk.

Razveljavitev povojne amnestije
Pravaši zahtevajo tudi razveljavitev zakona o splošni amnestiji in njegovo revizijo, obtožnice proti odgovornim v Srbiji za trpinčenja Hrvatov v srbskih koncentracijskih taboriščih ter ustanovitev komisije, ki bo ugotovila, kdo je odgovoren za predajo transkripta s srečanja hrvaškega političnega in vojaškega vrha na Brionih Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji.

Srb je ocenil, da je vlada zamudila s svojo napovedano diplomatsko pobudo, s katero namerava pomagati hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču, ki sta bila pretekli petek na haaškem sodišču obsojena na dolgoletne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov med operacijo Nevihta in po njej.

HSP je edina hrvaška parlamentarna stranka, ki odkrito nasprotuje članstvu Hrvaške v EU-ju. Nepriljubljena HDZ-jeva vlada je napovedala, da bodo redne parlamentarne volitve do konca letošnjega leta, sicer pa jih lahko razpišejo do marca 2012.