Hrvaška ekološko-ribolovna cona je postala ovira na poti v EU. Foto: EPA
Hrvaška ekološko-ribolovna cona je postala ovira na poti v EU. Foto: EPA

Zdaj bomo premaknili v višjo prestavo ... ne moremo sprejeti, da bi Hrvaška v EU vstopila leta 2012.

Ivo Sanader je priznal, da je bilo nekaj mesecev izgubljenih, in napovedal svež pristop.
Hrvaški ribiči
Hrvaška je z novim letom začela uveljavljati ERC tudi za članice EU-ja in si s tem nakopala predvsem jezo Italije in Slovenije, ki sta pričakovali, da se bo Zagreb držal dogovora iz leta 2004 o izogibanju enostranskih odločitev. Foto: Reuters

V pogovoru za časopis Slobodna Dalmacija je poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško dejal, da bi se lahko zaradi ekološko-ribolovne cone ustavila pogajanja v poglavju o ribištvu, a vseeno upa, da do tega ne bo prišlo, saj meni, da je Zagreb sposoben doseči vse cilje glede EU-ja.

Slovenija morda ni korektna
Hrvaško je Swoboda pozval, da preneha z dramatizacijo vprašanja ERC-ja, in ji svetoval, da sprejme pravila evropskega kluba, ker je to edino produktivno. "Italija in Slovenija sta v klubu. Evropska komisija ju podpira. Ko bo Hrvaška v klubu, bo lahko spreminjala pravila," je dejal avstrijski socialist, ki je nekaj kritik namenil tudi Sloveniji, ki po njegovem mnenju morda ni povsem korektna, ko gre za Hrvaško, saj naj bi pritiskala za uresničitev svojih interesov.

Izgubljenega veliko časa
Swoboda je ponovil, da bo Hrvaška brez hitrih reform le težko vstopila v EU do leta 2011. V novembrskem poročilu Evropske komisije o napredku Hrvaške je bilo največ pripomb na račun reform sodnega sistema, javne uprave in boja proti korupciji. "Od takrat ni bilo strojenega ničesar in veliko časa je bilo izgubljenega pred, med in po volitvah," je bil pesimističen evropski poročevalec in dodal, da je bil še pred pol leta 80-odstotno prepričan, da bo Hrvaška v EU vstopila leta 2010 ali 2011, zdaj pa v to ne verjame več tako močno.

Težave z nesposobnostjo
Medtem ko na Hrvaškem ne dvomijo o zavezanosti premierja Iva Sanaderja k reformam, pa so veliko bolj skeptični do ministrov in njihovih sposobnosti, da bi oblikovali načrte za reforme in jih tudi izvedli. "Štiri leta nazaj smo lahko imeli nekaj pričakovanj, vendar danes nimamo več iluzij, saj vemo, kako ti ljudje delujejo. Z nekaj izjemami, gre za nekompetentno skupino in glavna ministrstva bodo vodili najbolj problematični ministri," je bilo zapisano v uvodniku hrvaškega tednika Globus.

Nato tudi kliče po reformah
Tudi zveza Nato je pozvala Hrvaško k pospešitvi reform, če hoče aprila dobiti povabilo za članstvo v 26-članskem vojaškem zavezništvu. "Naredite zadnji korak", je med obiskom v Bruslju hrvaškemu premierju Sanaderju dejal generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, ki je novinarjem zaupal, da so pohvalili dosežke Hrvaške na poti do članstva v Natu in jo opogumili, da nadaljuje in zaključi s potrebnimi reformami. Sanader vseeno upa, da bo do povabila prišlo na vrhu v Bukarešti v začetku aprila.

G. V.

Zdaj bomo premaknili v višjo prestavo ... ne moremo sprejeti, da bi Hrvaška v EU vstopila leta 2012.

Ivo Sanader je priznal, da je bilo nekaj mesecev izgubljenih, in napovedal svež pristop.