Hrvaška bo do polovice naslednjega leta končala pristopna pogajanja z EU-jem, je prepričana Pusićeva. Foto: EPA
Hrvaška bo do polovice naslednjega leta končala pristopna pogajanja z EU-jem, je prepričana Pusićeva. Foto: EPA

Pusićeva pričakuje, da bo Hrvaška do konca leta zaprla osem poglavij, tri najzahtevnejša poglavja – pravosodje in temeljne pravice, konkurenca in finančni nadzor – pa do marca prihodnje leto, kar ji omogoča, da sklene tehnični del pogajanj v času madžarskega predsedovanja EU-ju, do konca junija 2011.

"Kot je načrtovano, bo Hrvaška na medvladni konferenci v Bruslju 5. novembra zaprla pet poglavij, decembra pa še tri," je dejala Pusićeva po seji odbora, na katerem so razpravljali predvsem o novih zahtevah EU-ja glede poglavja okolje. "Dobro je imeti visoke standarde, ko gre za varstvo okolja, a jih ne moremo doseči, ker nimamo denarja," je povedala predsednica odbora.

Pojasnila je, da so potrebna vlaganja v vrednosti nekaj milijard evrov in da je EU podaljšal določene roke Hrvaški, ki je zaprosila za rok do leta 2018 namesto do 2015 za izpolnitev zahtev na področju kakovosti zraka in vode, ravnanja z odpadki, industrijsko onesnaževanje, upravljanje tveganj in varovanje narave.

Pusićeva je še opozorila, da Hrvaška ne črpa dovolj denarja iz evropskih skladov, saj primanjkuje potrjenih projektov. Dodala je, da je zato nujno izobraževati več strokovnjakov za pripravo projektov.