Samuel Žbogar je zatrdil, da Sops še ostaja v veljavi. Foto: EPA
Samuel Žbogar je zatrdil, da Sops še ostaja v veljavi. Foto: EPA
Žbogar o izzivih slovenske diplomacije

"Sops ostaja veljaven mednarodni sporazum," je odboru za zunanjo politiko pojasnil zunanji minister Samuel Žbogar. Kot je dejal, je bil sporazum sklenjen za tri leta in se avtomatsko podaljšuje za leto dni, če ga pol leta pred iztekom veljave ne odpove katera od strani. Zato obstaja hipotetična možnost, da ga hrvaška stran odpove.

A je Slovenija v pristopnih pogajanjih s Hrvaško dosegla, da so njene zgodovinske pravice do ribolova v hrvaških teritorialnih vodah vse do Vrsarja zapisane v pristopno pogodbo Hrvaške z EU-jem in s tem vnesene v pravni red EU-ja, je dejal Žbogar. S tem se je Slovenija po njegovih besedah zavarovala, da bi po vstopu Hrvaške v EU prišlo do enostranske odpovedi Sopsa.

Najprej meja, nato ribolov
Vendar se bo ta pravica lovljenja rib do Vrsarja lahko izvajala šele po določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško oziroma od uveljavitve odločbe arbitražnega sodišča o meji, in sicer zaradi nerešenega vprašanja nadzora, saj ga brez določene meje ni mogoče izvajati. V vmesnem času bo EU slovenskim ribičem izplačeval kompenzacijo za izpadli dohodek.

Dodatno je Slovenija dosegla tudi zavezo Hrvaške, da ne bo izvajala ekološko-ribolovne cone, dokler ne pride do skupne rešitve v evropskem duhu. To je še posebej pomembno, ker slovenski ribiči v mednarodnih vodah ulovijo kar 40 odstotkov vseh rib, je še povedal minister Žbogar.

Pripravljeni na notifikacijo ADP-ja
Ob tem je poslancem v odboru pojasnil tudi, da ima Slovenija pripravljeno že vso potrebno podlago za morebitno notifikacijo nasledstva Avstrijske državne pogodbe (ADP). Ker je naša država sebe do sedaj dojemala kot naslednico te pogodbe, zato ni bilo potrebno, da jo posebej notificira, ker tako deluje in je tako že delovala z obveščanjem vseh podpisnic.

Tako lahko Slovenija dela tudi naprej, lahko pa je sedanje dogajanje na avstrijskem Koroškem glede sprejema ustavnega zakona "razlog za razmislek, ali je vendarle potrebna notifiakcija ali ne", je dejal. Gre sicer za zakon, ki bo konec aprila doseženi dogovor o rešitvi vprašanja dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem prenesel v avstrijsko zakonodajo.
Minister Žbogar je ob tem še spomnil, da imajo pravniki glede tega različna mnenja, in dodal, da bo na koncu šlo za politično odločitev.

Žbogar o izzivih slovenske diplomacije