Hrvaška je po vstopu v EU 1. julija 2013 za priprave na članstvo v schengnu imela na voljo 120 milijonov evrov v okviru schengenskega instrumenta. Denar so vložili v tehnično opremo za nadzor meje s Srbijo ter nakup ladij in plovil za nadzor meje na rekah in morju ter dveh helikopterjev in druge opreme, danes poroča Večernji list, ki se sklicuje na podatke hrvaškega notranjega ministrstva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška postala članica schengenskega območja leta 2022. Foto: BoBo
Hrvaški premier Andrej Plenković je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška postala članica schengenskega območja leta 2022. Foto: BoBo

V finančnem okviru EU-ja za obdobje 2014‒2020 je Hrvaška iz sklada EU-ja za notranjo varnost (ISF) prejela še 32,6 milijona evrov za nakup različne tehnične opreme za nadzor meje, kot so brezpilotna letala, termovizijske kamere, terenska vozila in podobno. Dodatna sredstva pa je dobila tudi za tehnično opremljanje mejnih prehodov, vključno s schengenskim informacijskim sistemom (SIS). Bruselj je odobril 65 projektov, za katere je v celoti prispeval dodatnih več kot 58 milijonov evrov.

Hrvaška je tudi že sodelovala v operacijah agencije EU-ja za mejno in obalno stražo (Frontex) na morju, za kar je iz skladov EU-ja prejela 18,8 milijona evrov za nakup dveh plovil ter dodatnih termovizijskih kamer. Zaradi okrepljenega migrantskega pritiska na meji je Hrvaška za nadzor meje od ISF-ja dobila še dodatnih 32,5 milijona evrov. S tem denarjem so izplačali tudi nadurno delo policistov, njihovo prehrano, namestitev, gorivo, zaščitno opremo, cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu in podobno.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so potrdili, da so za nadzor meje angažirali 6580 policistov. Lani so zaznali 29.094 nezakonitih prehodov državne meje, kar je bilo za 43,47 odstotka več kot v letu 2019. V prvi polovici letošnjega leta se je število nezakonitih prehodov meje znižalo za od 15 do 18 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, je še objavil časnik.