Hrvaška se v svojih stališčih še zmeraj sklicuje na blejski dogovor o reševanju vprašanja meje pred mednarodnim telesom. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška se v svojih stališčih še zmeraj sklicuje na blejski dogovor o reševanju vprašanja meje pred mednarodnim telesom. Foto: MMC RTV SLO
Rupel odgovoril hrvaškemu kolegu

Slovenski zunanji minister je v ponedeljek v Luksemburgu dejal, da je Hrvaška namreč navedla, da se je s Slovenijo že dogovorila, da bosta vprašanje meje reševali na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Kot odgovarjajo s hrvaške strani, so imeli pri tem v mislih blejski sestanek iz leta 2007, na katerem sta obe strani dosegli dogovor, da bodo vprašanja meje reševali pred pristojnim mednarodnim telesom, načelno pa sta se tudi strinjali, da bo to obravnavalo omenjeno sodišče.

Slovenski zunanji minister je v zvezi s tem odvrnil, da državi še nista sprejeli odločitve o tem, kje naj bi potekalo reševanje vprašanja meje. To je po Ruplovih besedah priznal tudi njegov kolega Gordan Jandroković, zaradi česar se sam čudi, da je zdaj sam sebe zanikal.

Korita tudi predmet razprav evropskih parlamentarcev?
Evropski poslanec Borut Pahor, sicer prvak SD-ja, je na srečanju skupnega parlamentarnega odbora Evropskega parlamenta in hrvaškega sabora v Opatiji Hrvaško pozval, naj z "gesto dobre volje" umakne cvetlična korita na poti do domačije Joška Jorasa.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandrokovič je Pahorju odgovoril, da je Hrvaška gesto dobre volje že storila s tem, ko mu je ponovno omogočila prosto po tako imenovani evropski poti. Pahorju se zdi pomembo, da je bil poziv za rešitev priznanja dan, da so ga slišali tudi drugi in da se je Jandrokovič nanj odzval.

Pahor je v Opatiji kot podpredsednik komisije evropskega parlamenta za odnose s Hrvaško, njegov poziv pa je kritiziral predvsem evropski poslanec Bernd Posselt, ki meni da dvostranska vprašanja ne bi smela biti na dnevnem redu srečanja. Pahor kljub temu meni, da je je bil njegov poziv pravilen, saj morda "vendar pelje stvari v pravo smer."

Rupel odgovoril hrvaškemu kolegu