Mural v Sani, ki prikazuje hutijevsko blokado izraelskih ladij v morju ob Jemnu. Foto: EPA
Mural v Sani, ki prikazuje hutijevsko blokado izraelskih ladij v morju ob Jemnu. Foto: EPA

Za zdaj še ni znano, ali sta bili ameriški ladji poškodovani.

Po navedbah britanskih oblasti pa so hutijevci izvedli raketni napad na tovorno ladjo MV Rubymar, ki je registrirana v Združenem kraljestvu. Tiskovni predstavnik hutijevske vojske je sporočil, da je ladja utrpela katastrofalno škodo in da ji grozi potopitev. Vseh 24 članov posadke je moralo plovilo zapustiti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Trenutna poročila kažejo, da žrtev ni. Bližnja koalicijska plovila so že na kraju dogodka, ladja HMS Richmond pa še naprej patruljira v Rdečem morju, da bi pomagala zaščititi komercialni ladijski promet," je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade.

Britanska družba za pomorska tveganja Ambrey je medtem poročala, da je bila danes ameriška ladja dvakrat tarča napada ob južni obali Jemna. Plovilo sicer ni poročalo o morebitnih žrtvah ali škodi in je nadaljevalo pot v Aden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za zadnjega v vrsti incidentov v Rdečem morju, kjer hutijevci, ki uživajo podporo Irana, od novembra napadajo tovorne ladje. Pojasnili so, da napade izvajajo na ladje, povezane z Izraelom, in sicer iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, po napadu britanskih in ameriških sil na njihove položaje pa so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

Zunanja ministrica Tanja Fajon in irski zunanji minister Micheal Martin na zasedanju v Bruslju. Foto: AP
Zunanja ministrica Tanja Fajon in irski zunanji minister Micheal Martin na zasedanju v Bruslju. Foto: AP

Evropska unija bo posredovala proti hutijevcem v Rdečem morju

Zunanji ministri članic Evropske unije so danes vzpostavili pomorsko operacijo Evropske unije v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev.

Kot je konec januarja povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell po neformalnem zasedanju obrambnih ministrov članic, bosta nalogi misije spremljanje trgovskih ladij in odvračanje s prisotnostjo. Delovala bo zgolj na morju in ne bo izvajala nobenih operacij na kopnem, je še dejal. Operativni štab bo po neuradnih informacijah v Grčiji.

Unija se bo tako odzvala na dogajanje v Rdečem morju, kjer jemenski uporniki od novembra v znak podpore Palestincem, ki so na območju Gaze tarča silovitih izraelskih napadov, napadajo tovorne ladje.

V misiji bo med drugim s fregato Hessen sodelovala Nemčija, je danes ob prihodu na zasedanje pojasnila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

Vojna na Bližnjem vzhodu, ki je izbruhnila po oktobrskem napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael, je sicer ena od glavnih tem današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja. Ministri, med njimi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, razpravljajo o razmerah na bojišču, zagotavljanju humanitarne pomoči, preprečevanju širjenja konflikta in obdobju po koncu trenutnih spopadov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja in več zunanjih ministrov so ob prihodu na zasedanje posvarili pred posledicami morebitne izraelske operacije v Rafi na meji med območjem Gaze in Egiptom.

EU: Ministri potrdili vzpostavitev operacije v Rdečem morju in posvarili Izrael