Bo Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija privolila v uradno ime Severna Makedonija? Foto: EPA
Bo Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija privolila v uradno ime Severna Makedonija? Foto: EPA

"Ime Severna Makedonija se sklada s pogoji, ki so jih postavile Atene," je povedal Dimitris Drucas in dodal, da bo moral makedonski premier Nikola Gruevski, če zavrne ponujeno rešitev, Makedoncem pojasniti, zakaj jih je prikrajšal za evropsko prihodnost. "Grčija želi rešitev, in sicer čim prej. Zdaj jo lahko dosežemo, če bo Skopje pokazalo politično voljo," je še dejal Drucas.

Grčija in Makedonija sta že skoraj dve desetletji vpleteni v spor glede imena Makedonija. Ime uporablja tudi severna grška provinca, zato Grčija nasprotuje temu, da bi država, ki je od razpada Jugoslavije leta 1991 uradno znana kot Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija uporabljala skrajšano ime Makedonija, ker v tem vidi ozemeljske ambicije svoje sosede.

Makedonija še brez datuma za pogajanja z EU-jem
Zaradi spora so vrata v Nato in EU za Makedonijo zaprta, saj Grčija zahteva, da se spor glede imena reši pred vstopom Makedonije v EU.

Grčija je lani v Natu izkoristila svojo pravico veta in preprečila, da bi Makedonija postala članica severnoatlantskega zavezništva. Spor glede imena je močno upočasnil tudi približevanje Makedonije EU-ju. Skopje je oktobra lani dobilo zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem, na katero je čakalo od decembra 2005, še vedno pa ni dobila datuma za začetek pogajanj.