Izraelskega predsednika je v Evropskem parlamentu sprejela predsednica Roberta Metsola. Foto: Reuters
Izraelskega predsednika je v Evropskem parlamentu sprejela predsednica Roberta Metsola. Foto: Reuters

"Evropa brez Judov ne bi mogla biti to, kar je," je v svojem govoru v Evropskem parlamentu dejal Hercog, ki je poslance nagovoril ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, ki ga vsako leto zaznamujemo 27. januarja.

Ob tem je opozoril, da antisemitizem ostaja in zanikanje holokavsta še vedno obstaja, vendar v novih preoblekah in prek novih kanalov, zlasti na spletu. "Razdalja med objavo na Facebooku in razbijanjem nagrobnikov na pokopališču je krajša, kot bi si mislili," je ponazoril.

Poudaril je, da mora Evropa odigrati ključno vlogo v boju proti antisemitizmu. Poslance je pozval, naj ne stojijo ob strani naraščajočemu antisemitizmu in naj "berejo opozorilne znake, zaznajo simptome pandemije antisemitizma in se proti njemu borijo za vsako ceno".

Ob tem je še poudaril, da "kritika države Izrael ne sme preiti v zanikanje samega obstoja države Izrael, nacionalne države judovskega ljudstva", so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Predsednica parlamenta Roberta Metsola je holokavst označila za "največji zločin v zgodovini". Po njenih besedah je šlo za zločin, katerega namen je bil izbrisati ljudstvo z Zemlje in ki je hkrati "oblikoval naš sodobni evropski projekt v utelešenje brezčasne obljube 'Nikoli več'".

Poudarila je, da se holokavst ni zgodil čez noč in da bi morali alarmi zazvoniti že veliko prej. Kljub preteklim letom je še naprej nujno zaznamovati spomin na holokavst, ker antisemitizem še vedno obstaja in ker je to zadnja generacija, ki lahko iz prve roke spremlja pričevanja preživelih holokavsta, je še dejala Metsola, ki je popoldne skupaj z izraelskim predsednikom odkrila spominsko obeležje žrtvam holokavsta pred plenarno dvorano Evropskega parlamenta v Bruslju.

Potreba po opozarjanju na vse oblike sovraštva

Da je treba opozarjati na antisemitizem kot tudi na druge oblike sovraštva in diskriminacije, je danes dejala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Ne moremo molčati, ko se dogajajo krivice in pokoli. Opozarjati moramo na antisemitizem, anticiganizem ter vse oblike sovraštva in diskriminacije na podlagi rase ali narodnosti, vere ali prepričanja, spola, spolne usmerjenosti, starosti ali invalidnosti," je dejala v sporočilu pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst.

Antisemitizem je privedel do holokavsta, vendar se z njim ni končal. Antisemitizem v Evropi zopet narašča. Enako velja za zanikanje, izkrivljanje in trivializacijo holokavsta, ki podžigajo antisemitizem in rušijo evropski kolektivni spomin in kohezijo, je še opozorila von der Leyen, ki se je danes prav tako srečala z izraelskim predsednikom.

Med drugim sta govorila tudi o potrebi po trajni podpori Ukrajini in prizadevanjih za spodbujanje miru na Bližnjem vzhodu, je zapisala na Twitterju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell pa je spomnil, da so bili v preteklem letu nekateri zadnji preživeli holokavsta ubiti v ruski agresiji proti Ukrajini, skupaj s številnimi drugimi žrtvami vojnih zločinov, na pragu Evropske unije.

Edini način za preprečitev prihodnjih grozodejstev je zagotoviti, da nikoli ne pozabimo preteklih grozodejstev in njihovih žrtev. Vse oblike zanikanja, izkrivljanja ali trivializacije holokavsta so v nasprotju z evropsko zakonodajo in univerzalnimi vrednotami, je opozoril Borrell.