Hrvatje svojo odločitev za ERC utemeljujejo s konvencijo Združenih narodov. Foto: MMC RTV SLO
Hrvatje svojo odločitev za ERC utemeljujejo s konvencijo Združenih narodov. Foto: MMC RTV SLO
Dimitrij Rupel
Po Ruplovih besedah se Hrvatom v primeru vztrajanja pri ERC-ju ne obeta nič dobrega. Foto: MMC RTV SLO

S tem se je odzval na besede slovenskega kolega Dimitrija Rupla, ki je v torek zvečer Hrvaški postavil enotedenski rok za razveljavitev ekološko-ribolovne cone. V nasprotnem primeru naj bi sledili ukrepi EU-ja.

ERC osnovan na konvenciji Združenih narodov
Kot je v pogovoru za Jutarnji list še povedal novi vodja hrvaške diplomacije, je odločitev o ERC-ju sabor sprejel na osnovi konvencije Združenih narodov o pravu morja iz leta 1982 in imajo torej do nje vso pravico. Ker pa sosede to tako moti, bi težavo po njegovih besedah lahko rešili na skupnem štiristranskem srečanju, ki ga je predlagal Ivo Sanader in ki bi se ga poleg Hrvaške udeležile še Slovenija, Italija in Evropska komisija.

V Unijo še v mandatu zdajšnje vlade
Jandroković je komentiral tudi trditev Hannesa Swobode, poročevalca iz Evropskega parlamenta za Hrvaško, ki je pred kratkim ocenil, da ima Hrvaška od 25 do 30 odstotkov možnosti, da bo v evropsko povezavo vstopila pred letom 2011. Novi hrvaški zunanji minister nasprotno meni, da bo Hrvaška pogajanja končala do leta 2009, proces ratifikacije pa bo nato zagotovo krajši od dveh let.

Ne nazadnje je Hrvaška pred kratkim zaprla dve novi poglavji, je opozoril Jandroković, in na vprašanje, ali bo Hrvaška v EU vstopila še pred iztekom njegovega mandata, odgovoril pritrdilno.