Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič, si je slovenska stran želela, da bi premier bil na slovesnosti, vendar naj bi neuradno udeležbi premierja na slovesnosti v Strasbourgu nasprotoval eden od sopredsedujočih izvršnemu odboru konference Guy Verhofstadt, ki zastopa parlament.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli na odprtju konference o prihodnosti Evrope. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli na odprtju konference o prihodnosti Evrope. Foto: EPA

Janša: "Guy nima nobenega vpliva na to"

Na Twitterju se je pozneje odzval tudi Janša. "Svet EU v vodstvu konference predstavlja predsednik vlade države, ki predseduje. Do konca junija je to predsednik vlade Portugalske Antonio Costa. Od 1. julija 2021 predseduje Slovenija in sopredsedujoči konference o prihodnosti EU skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem bo Janez Janša. Guy nima nobenega vpliva na to," je zapisal.

Kot je znano, sta se premier Janša in Verhofstadt pred časom zapletla v besedni spopad na Twitterju. Do začetka Dnevnika dopisnik od Verhofstadta ni dobil odgovora na vprašanje, ali je res nasprotoval premierjevi udeležbi.

"Kar zadeva udeležbo na samem odprtju, vabila predsednikom niso bila izdana. Če bi se pa slovenski predsednik vlade želel udeležiti te slovesnosti, so bile francoske službe na to pripravljene in bi se tega dogodka, če bi mu obveznosti to dopuščale, tudi udeležil," je za TV Slovenija dejal državni sekretar Gašper Dovžan.

Kot je v ponedeljek poročal časopis Delo, je Ljubljana pisno predlagala, da bi na slovesnosti ob odprtju konference sodelovali vsi voditelji treh držav, ki se bodo izmenjale kot predsedujoče Svetu EU-ja v času poteka konference o prihodnosti Evrope, tudi slovenski premier.

Dovžan je kot član izvršnega odbora konference že aprila v zvezi s tem na sopredsedujoče naslovil pismo. Glede na to, da ima Svet EU-ja rotirajoče predsedstvo, ga bodo na konferenci predstavljali voditelji držav članic, ki si sledijo v predsedovanju – Portugalska, Slovenija in Francija, je zapisal v njem.

Verhofstadt naj bi preprečil Janševo udeležbo