Junkcer je prišel na svoj prvi uradni obisk Hrvaške. Foto: EPA
Junkcer je prišel na svoj prvi uradni obisk Hrvaške. Foto: EPA

Plenković je spomnil, da je slovenskemu kolegu Marjanu Šarcu tako kot njegovemu predhodniku Miru Cerarju pojasnil stališča Hrvaške glede arbitražnega sporazuma in da Zagreb vztraja pri pogajanjih o reševanju spora v duhu dobrososedskih in prijateljskih odnosov med državama.

Juncker, ki je od četrtka na prvem uradnem obisku na Hrvaškem, je tako kot Plenković dejal, da gre za spor, ki ga ne bi smelo biti med dvema prijateljskima državama, ter da podpira prizadevanja za rešitev spora. Spomnil je, da je spor tudi na Sodišču EU-ja zaradi slovenske tožbe proti Hrvaški in da Evropska komisija nima k temu česa dodati.

Juncker podpira članstvo Hrvaške v schengenskem območju

Dejal je še, da si želi do konca mandata aktualne komisije poslati pozitivno priporočilo Svetu EU-ja za hrvaško članstvo v schengenskem območju. "Preveč časa smo izgubili in verjamem, da bo Svet EU-ja ravnal pravilno," je povedal Juncker, ki mu mandat predsednika komisije poteče jeseni.

Plenković pričakuje, da bo Hrvaška do konca mandata te komisije izpolnila zadnje naloge in dobila pozitivno priporočilo za vstop v schengensko območje.

Juncker je tudi povedal, da je prijetno presenečen nad hrvaškimi finančnimi kazalci ter da pričakuje, da se bo Hrvaška kmalu pridružila tudi evropskemu tečajnemu mehanizmu (ERM II) kot prvi postaji na poti v območje evra. Plenković pa je dejal, da hrvaška vlada pospešeno dela tudi pri pripravah za uvedbo evra, ki je projekt za naslednjih nekaj let.

Pomembna EU-perspektiva za Balkan

Juncker in Plenković sta še dejala, da je pomembno poudariti evropsko perspektivo držav jugovzhodne Evrope, ki si želijo članstva v Uniji. Hrvaški premier je napovedal, da bodo med hrvaškim predsedovanjem Svetu EU-ja v prvi polovici leta 2020 na to temo organizirali vrh držav jugovzhodne Evrope in EU-ja.

Juncker: Podpiram prizadevanja za rešitev spora