Objem grškega finančnega ministra Evangelosa Venizelosa s predsednikom evrske skupine Jean-Claudom Junckerjem. Foto: EPA
Objem grškega finančnega ministra Evangelosa Venizelosa s predsednikom evrske skupine Jean-Claudom Junckerjem. Foto: EPA
Ni ovir za 130 milijard Grčiji

"Delovna skupina držav v območju evra bo dokončno odločitev sprejela v sredo, a nobenega dvoma ni več, da bo druga pomoč potrjena in zagnana," je danes dejal šef evrske skupine Jean-Claude Juncker.

Tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je v Bruslju dejal, da bo Grčija drugo pomoč dobila ta teden, torej pred 20. marcem, ki je ključen za preprečitev bankrota države, saj Grčiji takrat zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolga. "Drugi program za Grčijo bo podpisan ta teden," je zatrdil Schäuble.

Po uspehu ponudbe za delni odpis grškega dolga in po petkovi oceni evrske skupine, da so izpolnjeni vsi pogoji za drugo pomoč Grčiji, se je napovedovalo, da bodo drugo javno pomoč, vredno 130 milijard evrov, dokončno potrdili finančni ministri držav v območju evra na ponedeljkovem zasedanju v Bruslju.

Dokončen blagoslov v sredo
Ti bodo sicer tokrat prižgali zeleno luč za zagon drugega programa pomoči, vendar je očitno še nekaj formalnih stvari, ki jih bo treba urediti v prihodnjih dneh. Te formalnosti sicer po navedbah nemškega ministra ne bodo povzročile nikakršnih težav, saj ne gre za vsebinska vprašanja.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je ob prihodu poudaril, da je delni odpis grškega dolga "zgodba o uspehu". Udeležba je doslej 96-odstotna, a minister upa, da bo na koncu "univerzalna". "Naš cilj je sedaj celovito izvajanje programa in seveda povrnitev rasti Grčiji," je še izpostavil Venizelos.

Ni ovir za 130 milijard Grčiji