Foto:
Foto:

Bo treba zamenjati potne listine, osebne izkaznice, vozniška in prometna dovoljenja, registrske tablice ...? Kot ugotavlja Radio Slovenija, bistvenih sprememb, razen pri carinski službi, na naših notranjih mejah ne bo.

Slovenski dokumenti so, kot je že večkrat zagotovil notranji minister Rado Bohinc, usklajeni z evropskimi. Potnih listin, osebnih izkaznic, vozniških in prometnih dovoljenj ter registrskih tablic tako ne bo treba menjati.

Zamenjani bodo postopoma, s pretekom veljavnosti. Nove registrske tablice bodo imele poleg registrskega območja in številke še razpoznavni znak za Evropsko unijo in oznako SLO. Že izdane tablice bodo ostale v veljavi, za evropske pa vam jih bodo zamenjali na vašo željo ali ob spremembi lastništva.

Že izdana prometna in vozniška dovoljenja veljajo tudi v prihodnje, nova prometna dovoljenja se bodo začela izdajati 31. maja oziroma po preteku zdaj veljavnih, nova vozniška dovoljenja pa bodo začeli izdajati čez leto dni, vendar le na željo stranke. Velja pa ob tem opozorilo, da preverite, ali vam ni preteklo zdajšnje vozniško dovoljenje.

Nekoliko bodo spremenjene tudi potne listine in osebne izkaznice, vendar tudi za te velja, da njihova zamenjava ni nujna. Veljajo stare, in sicer do preteka veljavnosti. Med dobrodošlimi novostmi je zagotovo ta, da bomo z osebnimi izkaznicami lahko potovali po vseh državah članicah Unije in tudi evropskega gospodarskega prostora. Torej tudi v Švico, na Norveško, Islandijo ali v Lichtenstein, ki niso članice Unije.

Potovanje z osebno izkaznico bo na podlagi dvostranskega sporazuma še naprej mogoče tudi na Hrvaško. V Črno goro pa je praviloma mogoče z osebno izkaznico potovati v turistični sezoni, odvisno od odločitve njihovih pristojnih organov.

Schengenski mejni režim naj bi v Sloveniji začel veljati konec leta 2006 ali v začetku leta 2007, odvisno od izpolnjevanja meril, do takrat pa bodo policisti ostali tudi na novih notranjih mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Vendar pa bodo na teh mejah skupne enostranske mejne kontrole.

Ni pa več na teh mejnih prehodih carinikov. Slovenija se je namreč vključila v skupno carinsko območje Evropske unije, kar med drugim pomeni, da bomo davek na dodano vrednost plačevali v državah, kjer bomo izdelek kupili. Tako tudi ne bo več vračila IVE ali Mehrwertsteuerja - kar so mnogi izkoristili tik pred 1.majem, je še poročal Radio Slovenija.