Če boste dopust preživeli v kateri izmed članic Evropske unije, boste lahko večkrat poklicali domače, ne da bi se bali mesečnega računa. Foto: RTV SLO
Če boste dopust preživeli v kateri izmed članic Evropske unije, boste lahko večkrat poklicali domače, ne da bi se bali mesečnega računa. Foto: RTV SLO
Evropski parlament
Po glasovanju sta se oglasila tudi slovenska poslanca Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle. Evropski parlament je na področju mobilnega gostovanja v tujini zaključil zahtevno delo, s katerim se je ukvarjal med celotnim mandatom, je dejala Jordan Cizeljeva, Peterle pa je poudaril, da je to dokaz, da se Evropska zveza s skupno politiko lahko približa državljanom tako, da to začutijo v žepih, kjer je občutek najboljši. Foto: Evropski parlament
Cenejši SMS-i in klici v EU-ju

S 1. julijem letos bodo tako cene za pošiljanje kratkih sporočil SMS iz tujih mobilnih omrežij znotraj Unije omejene na 11 centov, še dodatno pa se bodo znižale tudi zgornje omejitve za telefonske pogovore znotraj EU-ja.

Za sporočilo SMS bomo torej odšteli bistveno manj, saj je zdajšnja povprečna cena za pošiljanje SMS-ov iz tujih mobilnih omrežij 28 centov. Pocenili se bodo tudi pogovori v tujih omrežjih mobilne telefonije znotraj Unije. Trenutno je najvišja cena, ki jo tuji mobilni operaterji lahko zaračunavajo za opravljen klic v tujih omrežjih 46 centov za minuto pogovora, s 1. julijem pa se bo znižala še za tri cente, na 43 centov za minuto pogovora.

Zaračunali vam bodo sekunde, in ne minute
Najvišja mogoča cena za mobilno gostovanje (t. i. roaming) se bo do sredine leta 2010 spustila na 39 centov za minuto pogovora, do sredine leta 2011 pa na 35 centov za minuto pogovora. Obenem bodo morali v skladu z novo uredbo operaterji mobilne telefonije po poteku prvih 30 sekund pogovora uporabnikom zaračunavati po sekundnem intervalu.

Trenutno je namreč dovoljen minutni interval obračunavanja klicev, kar operaterjem dovoljuje, da obračunajo celotno minuto pogovora, čeprav je pogovor dejansko trajal le nekaj sekund. Zaradi tega po navedbah Evropske komisije uporabniki za pogovore plačajo do 24 odstotkov več.

Tudi prenos podatkov bo cenejši
Močno se bo pocenil tudi prenos podatkov v tujih mobilnih omrežjih. Zgornja meja za te storitve naj bi s 1. julijem znašala en evro, leta 2010 se bo spustila na največ 80 centov za megabajt prenesenih podatkov, leto pozneje pa še za dodatnih 30 centov na 50 centov za megabajt prenesenih podatkov. Trenutno je povprečje v EU-ju 1,68 evra, pri čemer so v nekaterih državah cene zelo visoke.

Zadovoljna tudi Barroso in Redingova
Glasovanje parlamenta sta že pozdravila predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. Barroso je dejal, da je s tem postala EU najbolj privlačna celina za uporabnike mobilnih telefonov, medtem ko je Redingova poudarila, da je s tem nepreklicno konec oderuštva pri roamingu. Obenem je Svet in parlament pohvalila, da sta dogovor dosegla v samo sedmih mesecih.

A. S.

Cenejši SMS-i in klici v EU-ju