Didier Reynders. Foto: EPA
Didier Reynders. Foto: EPA

Dva vira pri EU-ju sta za Reuters potrdila, da so bili Reynders in še štirje drugi uslužbenci tarča napada s programsko opremo ForcedEntry, ki jo je izraelsko tehnološko podjetje NSO Group prodajalo tujim obveščevalnim agencijam za nadzor na mobilnimi telefoni iPhone. NSO se je sicer znašel sredi afere, povezane z vohunsko opremo Pegaz, s katero je več evropskih vlad sledilo novinarjem, aktivistom in politikom.

Komisija je postala pozorna, potem ko je podjetje Apple več tisoč uporabnikom mobilnih telefonov iPhone novembra lani poslalo sporočilo, da so "tarča napadalcev, ki jih podpira država", sta povedala vira pri EU-ju.

Tehnik pri komisiji je tako konec novembra uslužbencem poslal elektronsko pošto o izraelski vohunski opremi in jih pozval, naj bodo pozorni na morebitna dodatna opozorila Appla, poroča Reuters. "Glede na vaše pristojnosti ste potencialna tarča," je zapisal.

Po navedbah tiskovne agencije sicer ni mogoče določiti, kdo je uporabljal vohunsko programsko opremo. Prav tako ni jasno, ali so bili poskusi napada uspešni.

V NSO-ju so poudarili, da niso odgovorni za poskuse vdora v mobilne telefone. Pojasnili so, da napadi, kot jih opisuje Reuters, niso mogli biti izvedeni z njihovo opremo.

Na komisiji danes niso želeli komentirati poročanja Reutersa. Pristojne službe komisije so bile že pred objavo članka pozorne na morebitne napade s programsko opremo Pegaz.

"Preiskave še potekajo, tega ne moremo komentirati," je povedal tiskovni predstavnik komisije Johannes Bahrke. Poudaril je, da to jemljejo resno.

V podjetju Apple se medtem na to niso odzvali.