Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek in komisarka za kohezijo Elisa Ferreira. Foto: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj/X
Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek in komisarka za kohezijo Elisa Ferreira. Foto: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj/X

Evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira je spomnila, da je Evropska komisija (EK) sredi decembra lani Sloveniji izplačala 100 milijonov evrov predplačila, namenjenih odpravi posledic in obnovi po poplavah, ki so državo prizadele avgusta lani. Slovenija pričakuje še do 300 milijonov evrov.

Zdaj na komisiji pripravljajo izračune, ki bodo podlaga za izplačilo preostalih sredstev iz sklada, je povedala. Ti bodo temeljili na dejanski škodi oziroma stroških obnove javne infrastrukture, kot so ceste, šole, javne zgradbe in vodna infrastruktura, je v pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov ob predstavitvi letnega poročila o evropski kohezijski politiki povedala Ferreira.

Kot je poudarila, ji uslužbenci Evropske komisije še niso posredovali končnih izračunov. Ti bodo pripravljeni kmalu, a ne pred zadnjim plenarnim zasedanjem trenutnega sklica Evropskega parlamenta konec meseca.

Čakanje na čas po volitvah

"Počakati bomo morali na konstituiranje novega parlamenta, da bo glasoval o predlogu, pri čemer običajno ni težav. Morda bo kakšno presenečenje, vendar pa pričakujem, da bodo sredstva izplačana v drugi polovici leta," je dejala. Ustanovno zasedanje novega sklica parlamenta je predvideno za sredino julija, komisarka pa izplačilo pričakuje po poletju.

Predlog komisije za izplačilo sredstev iz solidarnostnega sklada morata namreč potrditi Svet EU-ja, v katerem so države članice, in parlament.

Ker izračuni še niso pripravljeni, komisarka tudi ni želela govoriti o višini sredstev, ki jih lahko pričakuje Slovenija za financiranje obnove po poplavah.

Prvi sveženj pomoči oktobra lani

Prvih 100 milijonov evrov predplačila na podlagi vloge za nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja po avgustovskih poplavah, ki jo je oddala 20. oktobra lani, je Slovenija prejela 11. decembra. Tedaj je vlada na družbenem omrežju X zapisala, da je preostala sredstva v vrednosti do 300 milijonov evrov pričakovati aprila 2024, torej ta mesec.

Da bo Sloveniji za odpravo posledic poplav še v lanskem letu na voljo sto milijonov evrov, letos pa še dodatnih do 300 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada EU-ja, je sicer že med obiskom v Sloveniji nekaj dni po poplavah napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.