Zunanji ministri so načeli tudi vprašanje Hrvaške. Foto: epa
Zunanji ministri so načeli tudi vprašanje Hrvaške. Foto: epa
Dimitrij Rupel
Rupel optimistično o Hrvaški. Foto: epa

Vodja slovenske delegacije na konklavu v Bruslju meni, da mora končni dogovor o finančni perspektivi od leta 2007 do 2013 bolj upoštevati specifike novih držav članic in zagotoviti obseg sredstev, ki bo še naprej zagotavljal kredibilnost načela solidarnosti v EU-ju.



Končni dogovor na vrhu?
Razprava o skupni porabi se bo nadaljevala, sredi junija pa naj bi Luksemburg oblikoval podrobnejši predlog. Vsi v Bruslju pa pričakujejo, da bodo vprašanje prihodnje finančne perspektive rešili šele voditelji na junijskem vrhu, je poročal Radio Slovenija.

Kot je znano, je Luksemburg v svojem predlogu zmanjšal sredstva na vseh področjih prihodnjega dolgoročnega proračuna Unije, kar pomeni, da so se zmanjšala sredstva tudi za vse države prejemnice kohezijske pomoči.

Rupel načel vprašanje Hrvaške
Zunanji ministri EU-ja so danes obravnavali predvsem zunanjepolitične teme, v okviru priprav na junijsko srečanje voditeljev pa je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel sprožil tudi vprašanje Hrvaške. Zagreb bo 2. junija ponovno obiskala glavna haaška tožilka Carla del Ponte. Rupel meni, da bo odločitev o začetku pogajanj junija vendarle sprejeta.

Sicer pa so ministri še nekoliko zaostrili stališče do razmer v Uzbekistanu in se sestali z evropskimi obrambnimi ministri. EU pospešeno ustanavlja 13 evropskih bojnih enot. Do leta 2007 pa bo nared tudi motorizirana četa, v kateri bo 128 slovenskih vojakov.