Jože Marketz je v tisočletni zgodovini krške škofije, ustanovljena je bila leta 1072, šele drugi krški škof slovenskega rodu. Foto: Arso
Jože Marketz je v tisočletni zgodovini krške škofije, ustanovljena je bila leta 1072, šele drugi krški škof slovenskega rodu. Foto: Arso

Okoli 600 obiskovalcev je do zadnjega sedeža zapolnilo stolnico svetih Petra in Pavla, skupaj s tistimi v šotoru pred cerkvijo pa jih je bilo več kot tisoč. Slovesnosti se je udeležilo tudi veliko cerkvenih dostojanstvenikov, na čelu z apostolskim nuncijem Pedrom Lopezom Quintano, avstrijskim kardinalom Christophom Schönbornom in 25 škofi.

Škof v Feldkirchu Bruno Elbs je v pridigi izpostavil Marketzevo delovanje v vlogi direktorja koroške Karitas. "Vaše škofovsko mesto je na strani revnih in pozabljenih," je dejal.
Del slovesnosti je potekal tudi v slovenskem jeziku. Marketz je namreč odgovore na vprašanja, s katerimi je izrazil pripravljenost na položaj škofa, podajal v obeh jezikih: "Ich bin bereit – pripravljen sem." Nazadnje so novemu škofu podelili še insignije: škofovski prstan, mitro in pastirsko palico.

Z Marketzem, ki ga je papež Frančišek na položaj imenoval na začetku decembra lani, bo krško-celovška škofija po dolgih letih na svojem čelu znova dobila nekoga po rodu iz avstrijske Koroške. Obenem je Jože Marketz v tisočletni zgodovini krške škofije – ustanovljena je bila leta 1072 – šele drugi krški škof slovenskega rodu. Leta 1824 je bil kot prvi imenovan Slovenec Jakob Peregrin Paulič.

Njegovo imenovanje so pospremili številni pozitivni odzivi v slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem. Foto: BoBo
Njegovo imenovanje so pospremili številni pozitivni odzivi v slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem. Foto: BoBo

Pozitivni odzivi v narodni skupnosti

Njegovo imenovanje so pospremili številni pozitivni odzivi v slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko je denimo v tem videl znak, da se za slovensko manjšino obetajo pozitivni časi. Avstrijski kardinal Schönborn pa je dejal, da so narodne skupnosti z njegovim imenovanjem dobile poseben poudarek.

Marketz se je leta 1955 rodil v Št. Lipšu. V Salzburgu in Ljubljani je študiral teologijo. Mašniško posvečenje je prejel leta 1982 v Celovcu, še pred tem pa je med drugim deloval v Ekvadorju. Leta 2009 je postal direktor škofovskega pastoralnega urada in škofovski vikar za pastoralo, misijone in evangelizacijo. Marketz je tudi izdajal cerkvena časopisa Sonntag in Nedelja, doslej pa je vodil koroško Karitas.

S prevzemom koroške Karitas je Marketz postal tudi škofov vikar za socialne službe, bil pa je tudi škofijski koordinator za vprašanja azila. Ves čas se je zavzemal za človeško ravnanje z begunci. Za škofovsko geslo si je izbral Deus Caritas est – Bog je ljubezen.

Z imenovanjem novega krško-celovškega škofa se končuje turbulentno obdobje za Cerkev na avstrijskem Koroškem. Marketz bo namreč na položaju nasledil Aloisa Schwarza, ki je bil julija 2018 po 17 letih na Koroškem imenovan za škofa škofije St. Pölten. Nanj so leteli tako očitki glede finančnega vodenja škofije kot zasebnega življenja. Z razmerjem z eno izmed sodelavk naj bi kršil celibat.

Koroški Slovenec Jože Marketz posvečen v krško-celovškega škofa