Hannesa Swobodo so presenetili ravno poslanci iz vrst stranke Iva Sanaderja - EPP-ja Foto: RTV SLO
Hannesa Swobodo so presenetili ravno poslanci iz vrst stranke Iva Sanaderja - EPP-ja Foto: RTV SLO
Jelko Kacin, Lojze Peterle in Borut Pahor
Slovenska reprezentanca, kakor je poslance iz Slovenije v tem primeru poimenoval Pahor. Foto: RTV SLO
Mladika izbris spornega dela poročila slavi kot priznanje dosedanjemu delu naše diplomacije. Foto: RTV SLO
Poročilo o napredku Hrvaške

Poročilo je najprej vsebovalo predlog poročevalca Hannesa Swobode, naj Slovenija in Hrvaška izkoristita vse možnosti za dosego dogovora o meji ter ob tem upoštevata že dosežene dogovore, v nasprotnem primeru pa razmislita o arbitraži. Jeziček na tehtnici naj bi bili prav strankarski kolegi predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja (EPP - Evropska ljudska stranka), ki so se, tako Swoboda, v zadnjem trenutku obrnili proti Hrvaški.

Lobiranje slovenskih članov odbora in diplomacije je torej obrodilo sadove. Slovenska poslanca v odboru Borut Pahor in Lojze Peterle sta v razpravi zahtevala, da bi moral Hannes Swoboda iz poročila o napredku Hrvaške umakniti poziv k arbitraži s Slovenijo.

Borut Pahor je dejal, da poročilo Hrvaške o napredku na poti v EU ne bi smelo biti poročilo o odnosih med Slovenijo in Hrvaško. Meni, da je šel Swoboda s pozivom k abitraži predaleč, z umikom, dodaja, pa se strinjajo tudi na Hrvaškem. Glasovanje pa je komentiral z besedami, da so lahko "Slovenci kot reprezentanca zelo uspešni". Dodal je še, da sam sicer arbitraži ni nenaklonjen, a je v tem primeru upošteval državne interese.

Lojze Peterle je povedal, da Hrvaška nima odprtih vprašanj o meji samo s Slovenijo, zato takšna ekskluzivnost ni na mestu.

Oglasil se je tudi poslanec skupine liberalcev Jelko Kacin, ki je povedal, da ni prav nobenega veselja za zadovoljstvo ali kako zmagoslavje, saj je pred nami velika odgovornost, da ohranimo širitev EU-ja živo ter da Hrvaška vse bolj napreduje.

Ministrstvo za zunanje zadeve ugotavlja, da je odbor upošteval slovenska stališča. "To vidimo kot priznanje dosedanjim aktivnostim slovenske diplomacije," je zapisalo ministrstvo v odzivu.

Poročevalec obljublja nov predlog
Swoboda je slovenskima poslancema v Evropskem parlamentu odgovoril, da je dvostranske odnose v poročilu sprva omenil zelo zadržano, vsi nadaljnji predlogi pa so prišli od slovenskih kolegov. Po njegovem mnenju so slovenski politiki zadevo oblikovali v vprašanje ključnega pomena. "Zdaj pa ne moremo reči, da če končna rešitev ni v celoti slovenska, o tem sploh ne bi smeli govoriti," je povedal in dodal, da se tudi hrvaška stran s formulacijo ne strinja popolnoma.

Po koncu glasovanja je povedal, da bodo vsi poslanci o poročilu glasovali šele aprila in da bo do takrat pripravil nov, bolj uravnotežen predlog ter ponovno zanikal, da je bil pri pripravi poročila bolj naklonjen Hrvaški.

Zaradi priprav poročila so hrvaški politiki vztrajno obiskovali institucije Evropske unije v Bruslju in Strassbourgu. Stališča Hrvaške so pojasnjevali hrvaški premier Ivo Sanader, hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve Kolinda Grabar Kitarović in hrvaška ministrica za pravosodje Ana Lovrin. Sredi marca je Strasbourg obiskal tudi slovenski minister Dimitrij Rupel, ki je Hannesa Swobodo seznanil s slovenskimi stališči glede poročila.

C. R.

Poročilo o napredku Hrvaške