Prebežniki na meji med Poljsko in Belorusijo, ki jih legitimira poljska policija. Foto: EPA
Prebežniki na meji med Poljsko in Belorusijo, ki jih legitimira poljska policija. Foto: EPA

"Skrajni čas je, da ZN, vključno z varnostnim svetom, opozorimo na vprašanje slabega ravnanja z migranti na beloruskem ozemlju," so zapisali v izjavi. "Pozivamo visokega komisarja ZN-a za begunce, naj sprejme ukrepe za lažje reševanje tega položaja in zahteva, da Belorusija spoštuje svoje mednarodne obveznosti," so dodali.

Pri tem so zagotovili, da bodo štiri članice Unije v skladu z mednarodnim pravom beguncem, ki prečkajo mejo, zagotovile vso potrebno zaščito. Obenem so pozvali k "možnim nadaljnjim omejevalnim ukrepom EU-ja, da bi preprečili nezakonito priseljevanje, ki ga organizira beloruska država".

Na tisoče migrantov, večinoma z Bližnjega vzhoda, je v preteklih mesecih prečkalo zunanjo mejo EU-ja z Belorusijo, kar Evropska unija vidi kot maščevanje režima zaradi vse strožjih sankcij, ki mu jih nalaga EU.

Migranti dva tedna ujeti na meji s Poljsko

Na Poljskem razburja usoda 32 afganistanskih migrantov, ki so že skoraj dva tedna ujeti na meji z Belorusijo, na domnevni nikogaršnji zemlji.

Poljske oblasti ne želijo pokazati šibkosti Minsku, na drugi strani pa opozicija poziva, naj Varšava spusti migrante čez mejo. Poljski mejni stražarji so beguncem preprečili vstop v državo, medtem ko so jim na beloruski strani prečkanje meje preprečile oborožene varnostne sile.

Poljska na meji z Belorusijo gradi ograjo

Poljska je začela graditi 2,5 metra visoko ograjo na meji z Belorusijo. Poleg tega bodo Poljaki povečali število vojakov, ki varujejo 418 kilometrov dolgo mejo med državama, je sporočil obrambni minister Mariusz Blaszczak. Trenutno mejo z Belorusijo varuje 900 vojakov.

Zaradi navala migrantov ograjo na meji z Belorusijo postavlja tudi Litva.