Predsednica Evropske komisije se mudi na turneji po Latinski Ameriki. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije se mudi na turneji po Latinski Ameriki. Foto: Reuters

"Strateški partnerji bi morali imeti odnose vzajemnega zaupanja, ne pa nezaupanja in sankcij," je Lula povedal v ponedeljek na skupni novinarski konferenci z Ursulo von der Leyen v Brasilii.

EU in države Mercosurja – Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj – si prizadevajo dokončati trgovinski sporazum, potem ko so leta 2019 po dveh desetletjih pogajanj dosegle načelni dogovor. Vendar je njegova ratifikacija pri 27 članicah EU-ja zastala, zlasti zaradi pomislekov EU-ja glede varovanja okolja v državah Mercosurja, še posebej v amazonskem deževnem gozdu.

Evropska unija je v skrbi za okolje v sporazumu predlagala "spremno pismo" z okoljskimi jamstvi. "Sporazum razširja obveznosti Brazilije in v primeru nespoštovanja določa sankcije," je pojasnil Lula in Bruselj obtožil, da poskuša "sprejemati zakone zunaj svojega ozemlja" z ukrepi, ki "spreminjajo ravnovesje sporazuma".

Von der Leyen je sicer izrazila upanje, da bodo sporazum sklenili do konca leta. "Oba sva prepričana, da je zdaj čas za sklenitev sporazuma Mercosur. Oba si želiva, da bi ga čim prej sklenili," je dejala.

Brazilija je prva postaja predsednice Evropske komisije von der Leyen na njeni turneji po Latinski Ameriki, v okviru katere se bo mudila še v Argentini, Čilu in Mehiki. Do obiskov prihaja teden dni po tem, ko je EU predstavil nov načrt za krepitev vezi s tem območjem.

Von der Leyen je napovedala, da bo EU prispeval 20 milijonov evrov v brazilski sklad za amazonski pragozd, ki je Lulova ključna pobuda za varovanje deževnega gozda. Obljubila je tudi naložbe v projekte obnovljivih virov energije.