Francoski predsednik Emmanuel Macron in pravosodni minister Eric Dupond-Moretti (desno od Macrona). Foto: Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron in pravosodni minister Eric Dupond-Moretti (desno od Macrona). Foto: Reuters

Macron je pobudo podal na slovesnosti, na kateri je francoski pravosodni minister Eric Dupond-Moretti s tiskalnim strojem iz 19. stoletja v ustavo natisnil nov člen in vanjo zapečatil pravico do splava.

"Danes ni konec zgodbe, ampak začetek boja," je dejal Macron na slovesnosti ob spremembi ustave, ki je sovpadala z mednarodnim dnevom žena. "Ta boj bomo vodili na naši celini, v naši Evropi, kjer reakcionarne sile napadajo pravice žensk," je dejal množici pred ministrstvom za pravosodje. "Zato želim to zagotovljeno svobodo do splava zapisati v listino Evropske unije o temeljnih pravicah."

Sprememba listine EU-ja bi zahtevala soglasje, ki bi ga bilo težko pridobiti. Čeprav je večina evropskih držav uzakonila splav, kljub vsemu obstajajo globoka nesoglasja glede pravice do prekinitve nosečnosti.

Lani je vlada na Malti odstopila od predloga zakona, ki bi dovoljeval prekinitev nosečnosti ob resni ogroženosti materinega zdravja, in namerava dovoliti prekinitev nosečnosti le, če je ogroženo njeno življenje.

Med najstrožjimi zakoni proti splavu so na Poljskem. Nosečnost se lahko prekine le v primeru ogrožanja materinega življenja ali zdravja in v primeru posilstev, število splavov pa se je z več kot 1000 leta 2020 zmanjšalo na 161 v letu 2022.

V ponedeljek sta z glasovanjem oba domova francoskega parlamenta v 34. člen francoske ustave zapisala, da "zakon določa pogoje, v katerih ima ženska zagotovljeno svobodo, da se zateče k splavu". Sprememba ustave v Franciji ima tudi visoko javno podporo, saj 80 odstotkov Francozov podpira pravico do splava.