"Madžarsko predsedstvo bo iskalo prave rešitve za resnične evropske probleme," je dejal madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka na novinarski konferenci v konferenčni dvorani Varkert Bazaar v Budimpešti. Foto: Reuters

Madžarska bo med 1. julijem in 31. decembrom "predsedovala Evropski uniji v zelo zapletenih razmerah", je Boka dejal na današnji novinarski konferenci v kompleksu Varkert Bazar v Budimpešti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Pri tem je omenil vojno v Ukrajini in občutljiv varnostni položaj na evropski celini, grožnjo zaostanka za nekaterimi tekmeci iz drugih delov sveta, nezakonite migracije, naravne nesreče in podnebne spremembe, pa tudi demografske izzive.

"Predsedovanje Svetu EU-ja je naša obveznost, toda nanjo gledamo tudi kot na priložnost. Madžarsko predsedstvo bo iskalo prave rešitve za resnične evropske probleme, služiti mora miru in varnosti v Evropi," je še dejal Boka.

Stalni predstavnik Madžarske pri EU-ju Balint Odor je na predstavitvi v Bruslju kot prvo od sedmih prednostnih nalog madžarskega predsedovanja izpostavil okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, čemur bo namenjeno neformalno zasedanje voditeljev držav članic EU-ja 8. novembra na Madžarskem.

Budimpešta si po njegovih besedah prav tako prizadeva za organizacijo vrha EU-Zahodni Balkan v eni od držav v regiji, saj bo ena od prioritet tudi širitev Unije.

"Radi bi izkoristili zagon in pospešili širitveni proces na regijo Zahodnega Balkana, saj smo predolgo čakali," je povedal Odor. Poudaril je, da je treba širitev na Vzhod in širitev na Zahodni Balkan obravnavati uravnoteženo.

Med drugimi prednostnimi področji je naštel še krepitev evropske obrambne industrije, boljšo zaščito zunanjih meja v luči migracij, kohezijsko politiko, kmetijstvo in demografske izzive.

Boka: Madžarska bo med predsedovanjem sledila svoji lastni viziji Evrope

Madžarski minister je poleg prioritet predstavil tudi grafično podobo in geslo bližajočega se predsedovanja – "Naredimo Evropo spet veliko". Ta močno spominja na geslo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je uporabil med uspešno predvolilno kampanjo leta 2016.

Boka je povedal še, da bo šlo za predsedovanje v obdobju tranzicije, saj bodo morali po nedavno izvedenih evropskih volitvah sodelovati z novoizvoljenim Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo, ki se šele sestavlja. Ob tem je poudaril, da bo Madžarska med predsedovanjem sledila svoji lastni viziji Evrope.

To bi lahko znova povzročilo pretrese v evropskih institucijah in nekaterih članicah Unije, saj se je Budimpešta v zadnjih letih večkrat znašla v sporu z Brusljem. Vlada premierja Viktorja Orbana je bila pogosto tudi tarča kritik oblasti v več evropskih prestolnicah.

Evropski parlament je že lani sprejel resolucijo, v kateri je izrazil zaskrbljenost v zvezi z madžarskim predsedovanjem zaradi pomanjkljivosti pri spoštovanju prava EU-ja. Proti Madžarski še vedno teče tudi postopek po 7. členu pogodbe EU-ja zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot, ki ga je parlament sprožil leta 2018.

Oblasti v Budimpešti je v začetku meseca zaradi blokiranja odločitev v EU-ju kritizirala tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Madžarska namreč nasprotuje nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini in je večkrat blokirala pobude, s katerimi bi EU pomagal Ukrajini ali ukrepal proti Rusiji zaradi invazije na zahodno sosedo.