Foto: Reuters
Foto: Reuters

Madžarska vlada je potrdila, da jo Pfizer od januarja toži na belgijskem sodišču. Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je ob tem na omrežju X poudaril, da je nakup cepiv v Evropski komisiji potekal ob sumih korupcije. Ocenil je, da je očitno, da je komisija naročila in vsilila državam članicam nepotrebno velike količine cepiva.

Po poročanju portala Politico farmacevtski velikan toži Madžarsko za plačilo treh milijonov odmerkov cepiva v vrednosti približno 60 milijonov evrov. Sodni spor je sprožil, potem ko ga je Budimpešta novembra lani obvestila, da ji zaradi vojne v Ukrajini ne bo plačala cepiva, ki ga ni prevzela.

Na prvi in do zdaj edini obravnavi v marcu je sodnik zavrnil zahtevo Pfizerja za sodbo po hitrem postopku.

Pfizer je iz istega razloga novembra letos na belgijskem civilnem sodišču tožil tudi Poljsko. Tudi tej tožbi se je pridružilo nemško farmacevtsko podjetje BioNTech, s katerim sta skupaj razvila cepivo proti covidu 19. V torek je potekala prva kratka obravnava, na kateri so se samo dogovorili, da bo naslednja 30. januarja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poljsko tožijo, ker je aprila lani zavrnila sprejem 60 milijonov odmerkov cepiva, vrednega 1,2 milijarde evrov. Varšava se je pri tem sklicevala na višjo silo, na finančne obremenitve zaradi prihoda velikega števila ukrajinskih beguncev po ruski invaziji v Ukrajini.

Vrsta preiskav zaradi korupcije pri nakupu cepiv

Poljski nakup je del dogovora Evropske komisije s Pfizerjem iz leta 2021, v okviru katerega se je v imenu držav članic dogovorila za dostavo 1,1 milijarde odmerkov cepiva. Sčasoma se je pokazalo, da so nekatere države precenile potrebe. Med njimi je bila tudi Poljska, ki je nato aprila lani zavrnila sprejem dodatnih odmerkov cepiv.

Po poročanju portala Balkaninsight se je takrat skupno devet držav iz srednje in vzhodne Evrope pritoževalo zaradi prevelikih zalog cepiva. Nato je komisija s Pfizerjem izpogajala nov dogovor s spremenjenimi pogoji, a ga Poljska ni podpisala.

V Uniji je sicer že nekaj tožb in preiskav zaradi sumov korupcije pri nakupu cepiv proti covidu. V Romuniji je tako v sredo protikorupcijski urad uvedel preiskavo nekdanjega premierja Florina Cituja zaradi suma zlorabe pooblastil pri nakupu cepiva. Evropsko javno tožilstvo pa je oktobra lani potrdilo, da zaradi velikega interesa javnosti preiskuje nabave cepiva v EU-ju.