Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana je namreč odobrila novo kampanjo z oglasnimi plakati, ki prikazuje Ursulo von der Leyen in predsednika fundacije Open Society Alexa Sorosa s sloganom: "Ne plešimo, kot oni žvižgajo."

Ob kampanji so znova vzniknile skrbi, da Orbanova vlada uporablja antisemitske naracije za politično okoriščanje doma, poroča Guardian.

Na redni tiskovni konferenci Evropske komisije je bil tiskovni predstavnik von der Leynove Eric Mamer deležen več vprašanj tako glede plakatov kot tudi s kampanjo proti institucijam EU-ja povezanih vprašalnikov, ki jih madžarska vlada pošilja vsem državljanom s sugestivnimi vprašanji, ki kritizirajo Bruselj.

A Mamer je skušal zmanjšati pomen kampanje in dejal, da Evropska komisija ne bo povlečena v razpravo glede vprašalnikov. “Nimamo nobenega interesa izgubljati časa s tovrstnimi zadevami v trenutnem mednarodnem kontekstu,” je dejal.

Podobno neobremenjen se je zdel glede plakatov: "Pokazal sem slike plakatov predsednici. Ni niti trenila z očesom. Popolnoma nič je ni ganilo ... Da smo si na jasnem: Vemo, da to ni prvič in verjetno tudi ne zadnjič. Mi imamo delo. Imamo krizo, ki jo moramo reševati, imamo zakone, ki jih je treba sprejeti, Madžarska je del Evropske unije ... Sedi za isto mizo.”

Mamer je tudi dejal, da EU na splošno antisemitizma ne trpi, ni pa neposredno odgovoril na vprašanje, ali so plakati antisemitski.

Odziv komisije se razlikuje od njenega pristopa leta 2019, ko je madžarska vlada lansirala podobno kampanjo, ki si je za tarčo vzela takratnega predsednika Komisije Jean-Clauda Junckerja in madžarsko-ameriškega poslovneža Georgea Sorosa (očeta Alexa Sorosa, op. a.).

"Šokantno je, da je taka absurdna teorija zarote prišla v mainstream do te mere. Nobene zarote ni. Madžari si zaslužijo dejstva, ne pa fikcije," se je takrat odzvala komisija.