Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Foto: BoBo
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Foto: BoBo

Madžarska Bolgariji očita, da izvaja sovražno dejanje z zaračunavanjem dodatnega davka za ruski plin, ki po plinovodu Turkstream prehaja na njeno ozemlje. Sofija je oktobra uvedla dodatni davek v vrednosti 20 levov (približno 10 evrov) na kubični meter za ves ruski plin, ki teče po njenih tleh. Rusija Madžarski dobavlja 4,5 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina na leto v skladu s sporazumom, podpisanim leta 2021. Plin na Madžarsko prihaja predvsem prek Bolgarije in Srbije.

"Bolgarska odločitev, ki je v popolnem nasprotju z evropsko zakonodajo, pomeni tveganje za ustavitev dobave plina, tudi na Madžarsko," je po poročanju bruseljskega portala Politico dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Kot je dodal, so Bolgarom jasno povedali, da če bodo to še dolgo delali in ogrožali varnost energetske oskrbe Madžarske, potem bodo vložili veto na njihov vstop v schengensko območje.

Denkov: Odločili smo se, da v tem trenutku ni treba ustvarjati ovir

Bolgarski premier Nikolaj Denkov je ta teden ob robu vrha EU-ja potrdil, da so že prejeli svarilo Budimpešte glede dajatve na ruski plin in da si ne nameravajo postavljati dodatnih ovir na poti do schengena, poroča portal Euroactiv. "Za zapisnik: Madžarska je poslala uradno sporočilo, čeprav na nizki ravni, da bo vložila veto na schengen, če ne bomo odpravili pristojbine za plin. Zato smo se odločili, da v tem trenutku ni treba ustvarjati ovir," je dejal.

Evropska komisija meni, da je Bolgarija skupaj z Romunijo od leta 2011 pripravljena za vstop v schengensko območje brez meja, a sta Avstrija in Nizozemska do zdaj večkrat izglasovali veto na njen vstop. Vendar sta obe državi v zadnjem času omilili svoja stališča, pri čemer je Avstrija sporočila, da bi bila pripravljena odpraviti ovire v zračnem prometu.