Za gradbeno infrastrukturo je Slovenija prejela 68,5 milijona evrov, za razvoj turizma 44,5 milijona evrov, za spodbujanje inovacijskega okolja pa 43,8 milijona evrov. Foto: EPA
Za gradbeno infrastrukturo je Slovenija prejela 68,5 milijona evrov, za razvoj turizma 44,5 milijona evrov, za spodbujanje inovacijskega okolja pa 43,8 milijona evrov. Foto: EPA

Kot je pojasnil minister za lokalno samoupravo, je Slovenija v obdobju od leta 2004 do leta 2006 iz Evropskega sklada za regionalni razvoj načrpala 95 odstotkov sredstev, kar je po njegovih besedah največ, kar je mogoče doseči v tem trenutku. Preostalih pet odstotkov naj bi dobili povrnjenih do konca marca 2010, ko bodo dokončani vsi postopki.

Odstotki razpoložljivih sredstev, ki jih je Slovenija načrpala na posameznih področjih:
Ribištvo: 93 %
Kmetijstvo: 89 %

Nekoliko slabše črpanje iz socialnega sklada
Pri črpanju iz Evropskega socialnega sklada je bilo nekoliko slabše, saj je Sloveniji uspelo načrpati okoli 70 odstotkov denarja, Ivan Žagar pa pričakuje, da bo do konca leta načrpanega denarja za 95 odstotkov. Odgovornost za nizek delež pripisuje podedovanim napakam in vprašanjem.

Iz kohezijskega sklada je bilo do marca letos načrpanih 50,5 odstotka plačil glede na dodeljene pravice porabe, vključujoč predplačila za preteklo programsko obdobje. Do julija 2008 je bilo porabljenih 48 odstotkov evropskih sredstev, od tega 42 odstotkov na okolijskem področju in 55 odstotkov na prometnem področju.

Največ sredstev za gospodarsko infrastrukturo
Iz evropskega sklada za regionalni razvoj je bilo največ sredstev namenjenih gradnji gospodarske infastrukture in javnih storitev, precej sredstev pa je bilo namenjenih tudi za spodbujanje razvoja turističnih destinacij ter razvoja inovacijskega okolja. Iz evropskega socialnega sklada pa je bilo največ sredstev namenjenih ukrepom za razvoj in krepitev aktivnih politik trga dela ter pospeševanje socialnega vključevanja.

Novo programsko obdoje 2007-2013 je Slovenija začela z uspešnim koncem pogajanj z Evropsko unijo z Evropsko komisijo, posledica katerih je bila dodelitev 4,2 milijarde evrov za novo programsko obdobje, je še povedal Žerjav.