Avstrijski kancler in slovaški premier sta veselo prerezala deblo na meji med državama. Foto: EPA
Avstrijski kancler in slovaški premier sta veselo prerezala deblo na meji med državama. Foto: EPA

Začelo se je na Slovaškem in v Avstriji, kjer so veselo pozdravili padec meja in širitev območja brez potnih listov na devet novih držav članic EU-ja. Prva sta trak na mejnem prehodu Berg/Petrzalka prerezala avstrijski kancler Alfred Gusenbauer in slovaški premeir Robert Fico in tako simbolno porušila prvo mejo, slovesnosti pa se bodo nadaljevale vse do nedelje.

S priključitvijo Češke, Estonije, Madžarske, Litve, Latvije, Malte, Poljske, Slovaške in Slovenije v schengensko območje, se bo število držav v "brezmejnem območju" povečalo na 24, vanj pa bo vključenih 40 milijonov prebivalcev.

Posebne slovesnosti na štirih prehodih
Portugalska, ki se počasi poslavlja od predsedovanja sedemindvajseterici, bo ob tej slovesni priložnosti organizirala štiri večje slovesnosti. Prva se bo začela v petek ob 9. uri zjutraj na mejnem prehodu Žitava (Zittau) med Nemčijo, Poljsko in Češko, nadaljevalo pa se bo v Estoniji, v talinskem pristanišču. V soboto se bo padec meja nadaljeval na mejnem prehodu Hegyeshalom med Avstrijo, Madžarsko in Slovaško, zadnje meje med državami pa bodo izginile na mejnem prehodu Škofije med Italijo in Slovenijo.

Slovesnosti na mejnem prehodu Škofije se bodo udeležili predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, premierja Slovenije Janez Janša in Portugalske José Sócrates ter italijanski in slovenski minister za notranje zadeve Giuliano Amato in Dragutin Mate.

Evropska komisija čestita deveterici
Ob vstopu v schengensko območje je deveterici čestital tudi Jose Manuel Barroso in se jim zahvalil za ves trud, čestitkam pa se je pridružil tudi evropski komisar za pravosodje Franco Frattini.

B. T.

Čakanja na mejah po Evropi po 21. decembru ne bo več, saj bodo kontrole le še na zunanjih mejah Evropske unije, med katerimi bo tudi Poljska meja z Ukrajino. Foto: EPA
Takole sta si Fico in Gusenbauer po uspešnem 'prerezu' veselo segla v roke. Foto: Reuters
Robert Fico, Ivan Gasparovič in Alfred Gusenbauer so se postavili pod plakat za Evropo brez meja. Foto: Reuters
Madžarski notranji minister Albert Takacs, avstrijski notranji minister Günther Platter, nekdanji avstrijski zunanji minister Alois Mock in evropski komisar Laszlo Kovacs so takole odstranili mejo med Fertoerakosom na Madžarskem in St. Margarethen v Avstriji. Foto: EPA
Na meji med Nemčijo in Poljsko so že zaprli okenca, kjer so preverjali potne liste. Foto: EPA
Znaki, kot je tale na meji med Poljsko in Ukrajino, bodo prisotni samo še na zunanjih mejah Evropske unije. Foto: EPA