RTV Slovenija je najnovejša članica v projektu Evropska perspektiva, v katerem se izbira, izmenjuje in prevaja novice vseh sodelujočih uredništev javnih RTV-servisov. Uredniki posameznih uredništev izberejo zgodbe drugih uredništev in tako občinstvu pogosto ponudijo več pogledov na eno samo zgodbo ali novico.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V vseevropski mreži uredništev novinarji sodelujejo, da skupaj odkrivajo raznolike in medkulturne perspektive, državljanom pa na ta način zagotavljajo še boljši dostop do zaupanja vrednih in relevantnih informacij, ki jih za njih pripravljajo javni RTV-servisi.

Središče digitalnih novic, podprto z lastno inovativno tehnologijo

Projekt Evropska perspektiva podpira lastna inovativna tehnologija EBU-ja. Orodje za spremljanje novic Evrovizije omogoča sodelujočim izdajateljem radijskih in televizijskih programov spremljanje spletnih vsebin, ki so jih ustvarili njihovi partnerji, v realnem času z uporabo prevajanja s pomočjo umetne inteligence, orodij za samodejno priporočanje vsebine (PEACH) in filtrov za prepoznavanje tematik, zanimivih za občinstvo posameznih javnih RTV-servisov.

Vsak sodelujoči javni servis tako deli svoje izvirne zgodbe prek središča digitalnih novic, kjer se uporabijo prevodi, podprti z umetno inteligenco.

Evropska perspektiva

Na spletni strani rtvslo.si lahko novice iz projekta Evropska perspektiva spremljate na podstrani Svet.