Evropska unija. Foto: Reuters
Evropska unija. Foto: Reuters

Kot je po poročanju bruseljskega spletnega medija Politico povedal eden od tiskovnih predstavnikov Mednarodnega olimpijskega komiteja, lahko vsako olimpijsko moštvo uporabi zgolj eno zastavo, en emblem in eno himno, ki jih sprejme nacionalni olimpijski komite in potrdi izvršni odbor MOK-a.

"Pri tem iz razumljivih razlogov niso dovoljene nobene izjeme, saj bi se sicer MOK soočil s številnimi prošnjami različnih institucij, ki že sicer, tako kot EU, delijo vrednote, ki predstavljajo jedro olimpijskih iger," so poudarili predstavniki MOK-a.

V pismu, ki sta ga Schinas in Janša na Mok naslovila v nedeljo, sta predlagala, da bi slovenski športniki na slovesnem odprtju nosili še zastavo EU, s čimer bi bili "ambasadorji evropske enotnosti in vrednot, na katerih temelji unija in ki se ujemajo z vrednotami olimpijskega gibanja".

Mok se je na to odzval, da vsi udeleženci olimpijskih iger predstavljajo skupne vrednote EU-ja in olimpijskega gibanja, dodaja Politico.

"V Tokiu so se zbrali športniki 205 nacionalnih olimpijskih komitejev in olimpijska ekipa beguncev, kar je močno sporočilo miru, solidarnosti in odpornosti vsemu svetu. Mok te vrednote deli skupaj z Evropsko unijo," so še pojasnili pri Moku.