Do začetka leta 2019 je gladomor za genocid priznalo 16 držav sveta. Foto: EPA
Do začetka leta 2019 je gladomor za genocid priznalo 16 držav sveta. Foto: EPA

Eden od članov SEDE je v torek opravil rutinski pregled mobilnega telefona, ki je pokazal sledove vohunske programske opreme. Namestnica tiskovnega predstavnika Evropskega parlamenta Delphine Colard je nato v izjavi sporočila, da so bili zaradi sledi, najdenih v dveh napravah, člani SEDE pozvani, naj svoje telefone predložijo v pregled informacijski službi parlamenta, še poroča Politico.

"V danem geopolitičnem kontekstu in glede na naravo dokumentov, ki jih spremlja pododbor za varnost in obrambo, napravam članov pododbora in podpornega osebja namenjamo posebno pozornost," je še navedeno v izjavi.

Evropski parlament je namreč pred junijskimi volitvami v visoki pripravljenosti zaradi morebitnih kibernetskih napadov in tujega vmešavanja v volitve.

Politico še poroča, da je bila v preteklih letih evropska politika tarča več kibernetskih napadov (vsaj tistih, ki so jih odkrili). Telefoni nekaterih članov gibanja za neodvisnost Katalonije so bili okuženi z zlonamerno programsko opremo Pegaz in Candiru. Grški evropski poslanec in vodja opozicije Nikos Andrulakis je bil tarča Predatorja, neznanci so poskusili vdreti v telefon predsednice parlamenta Roberte Metsola. Posebna preiskovalna komisija Evropskega parlamenta je sporočila, da so vsaj štiri vlade držav članic Evropske unije zlorabljale tovrstna orodja v politične namene. Interna revizija Evropskega parlamenta je pokazala, da je kibervarnost parlamenta na nezadovoljivi ravni oziroma nezadostna glede na grožnje.

Grošelj: Primer ni prvi

Med člani pododbora je tudi evroposlanec iz Slovenije Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), ki je pojasnil, da je dal svoj telefon v varnostni pregled nazadnje lani pred poletjem, bo pa prihodnji teden pregled ponovil. Kot je dodal, primer kolegic in kolegov iz SEDE ni prvi.

"Je pa dejstvo, da smo poslanci in strokovni sodelavci Evropskega parlamenta pač postali cilj različnih zlonamernih akterjev. Kot kaže, so izvajalci teh napadov ocenili, da so naši zasebni mobilni telefoni tista ranljiva točka, ki jo lahko uporabijo, saj je siceršnje digitalno omrežje parlamenta dokaj dobro varovano. Ne glede na to pa to samo potrjuje, kako potrebna so vlaganja v vse vidike digitalne varnosti," je dejal Grošelj.