Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci. Foto: EPA Foto:
Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci. Foto: EPA Foto:

Vseh nagrajencev je sicer letos 47 in prihajajo iz 25 držav članic, nagrade pa jim je izročila podpredsednica Evropskega parlamenta Sylvia Guilaume.

Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili dejavni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati enega kandidata za nagrado. Toma Križnarja sta za nagrado nominirala Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Pod nominacijo Jančarja se je podpisalo preostalih šest slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu - Milan Zver (EPP/SDS), Lojze Peterle (EPP/NSi), Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), Romana Tomc (EPP/SDS), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Patricija Šulin (EPP/SDS).

Lani sta na predlog evropskih poslancev iz Slovenije nagrado prejela Alojz Rebula in Spomenka Hribar. Leto prej je nagrado državljan Evrope prejel tržaški pisatelj Boris Pahor, leta 2012 pa sta iz Slovenije nagrado prejela Lovro Šturm in prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza.