Sarkozy in Medvedjev nista govorila o podrobnostih namestitve evropskih opazovalcev. Foto: EPA
Sarkozy in Medvedjev nista govorila o podrobnostih namestitve evropskih opazovalcev. Foto: EPA

Do nesoglasja prihaja, ker EU priznava ozemeljsko celovitost Gruzije skupaj z Južno Osetijo in Abhazijo, Rusija pa je obe pokrajini že priznala kot neodvisni državi. Tako je ruski zunanji minister dejal, da bi lahko bila misija evropskih opazovalcev nameščena na območju Gruzije brez obeh pokrajin, visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana pa poudarja, da bo sprva tako, nato pa naj bi se evropska misija razširila tudi na obe pokrajini.

V ponedeljek sta se ruski predsednik Dimitrij Medvedjev in francoski predsednik Nicolas Sarkozy - trenutno predsedujoči Svetu EU-ja, dogovorila, da bo ruska vojska umaknila vojake z območja Gruzije, ostali pa naj bi v Južni Osetiji in Abhaziji. Sprejela sta tudi dogovor o namestitvi evropske misije, vendar o podrobnostih, kje naj bi evropski opazovalci delovali, nista govorila.

Ubit policist
Medtem je bil blizu nadzorne točke ruske vojske v Gruziji ustreljen gruzijski policist. Predstavnik ruskega zunanjega ministrstva je v Moskvi dejal, da ruski vojaki le nadzorujejo sklenjeno premirje in da niso streljali na nikogar.

Prvi znaki umikanja
Po poročanju agencije Reuters, naj bi ruski vojaki sicer iz tamponskega območja pri meji z Abhazijo začeli umikati betonske in lesene bloke, kar so prvi znaki začetka umika 7.600 pripadnikov ruske vojske iz Gruzije.

M. R.