SAPEA, svetuje pripravo političnih ukrepov. Ključno je, da vsak ukrep vključuje mehanizem za določanje cen ogljika, ki mora biti dovolj visoka, obenem pa tudi v socialno pravičnem okvirju. Foto: EPA
SAPEA, svetuje pripravo političnih ukrepov. Ključno je, da vsak ukrep vključuje mehanizem za določanje cen ogljika, ki mora biti dovolj visoka, obenem pa tudi v socialno pravičnem okvirju. Foto: EPA

Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune, ki predseduje svetu za splošne zadeve, je pred zasedanjem povedal, da bo EU "zaostril sankcije vsakič, ko bo to potrebno". "Če se bo vojna, ki jo je začela Rusija, nadaljevala, bomo povečali ceno za Rusijo in pritisk nanjo," je zatrdil glede morebitnih dodatnih sankcij proti Moskvi zaradi ruske agresije na Ukrajino.

EU podjetja, ki so jih prizadele sankcije, upravičena do 400.000 evrov pomoči

EU podjetja, ki so jih prizadele sankcije ptoti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, so upravičena do 400.000 evrov državne pomoči, navaja dokument Evropske komisije. Podjetja, ki delujejo na področju agrikulture, ribolova in akvakulture, lahko dobijo do 35.000 evrov neposrednih posojil, davčnih olajšav in bonitet, navaja dokument, sestavljen v okviru predloga komisije za začasano razrahljanje pravil glede državne pomoči.

Finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen je glede sankcij povedala, da ni nič izključeno, tudi sankcije na področju energetike ne. Finska je pripravljena razmisliti tudi o tem, je dejala in druge članice Unije pozvala, naj prav tako razmislijo.

Med sankcijami na področju energetike se je omenjala prepoved uvoza ruske nafte in plina.

Nemška državna sekretarka za evropske zadeve Anna Lührmann je na vprašanje o nemškem stališču do embarga na rusko nafto poudarila, da je treba najprej oceniti vpliv, ki ga imajo doslej sprejete sankcije, in zapolniti vrzeli v njih.

Kako ublažiti cene energije?

Na dnevnem redu zasedanja evropskih ministrov in tudi voditeljev EU-ja so bile še naraščajoče cene energije. Državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je ob prihodu dejal, da ljudje pričakujejo rešitve.

"Mislim, da bi morale evropske države delati za skupno rešitev, da bi ublažili cene energije. Nespametno bi bilo tekmovati med sabo, namesto da bi si prizadevali za rešitev, ki bi delovala za vse," je poudaril.

Predsedujoči svetu Beaune pa se je zavzel za reformo evropskega energetskega trga, da bi zaščitili cene energije za potrošnike ob velikem naraščanju cen.

Po današnjem zasedanju ministrov sta Beaune in podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič še poudarila, da EU v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino ostaja enotna in solidarna. Beaune je poudaril, da je današnja razprava prinesla tri sporočila. To so "evropska enotnost, ki je še vedno zelo močna", solidarnost z Ukrajino in pa odločnost v odnosih z Rusijo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.