Ernst Strasser kljub obtožbi trdi, da je nedolžen. Foto: EPA
Ernst Strasser kljub obtožbi trdi, da je nedolžen. Foto: EPA
Zoran Thaler
Nekdanji slovenski evroposlanec Zoran Thaler trdi, da je objekt izživljanj in žrtev medijske zlorabe. Foto: BoBo

Strasser sicer obtožbe zanika, a če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi do deset let zapora. Ernst Strasser je bil leta 2009 izvoljen v Evropski parlament, marca lani pa je odstopil s položaja evropskega poslanca. Za to se je odločil po izbruhu korupcijske afere, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times.

Novinarji so se pod krinko lobistov z določenimi poslanci Evropskega parlamenta dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi videoposnetki.

Ponudba 100.000 evrov, izkupiček 10 let zapora?
Iz njih izhaja, da je 56-letni Strasser novinarjem, ki so se izdajali za lobiste, ponudil, da lahko za 100.000 evrov letnega honorarja vplivajo na njegove odločitve pri sprejemanju evropske zakonodaje.

Vpletenosti v afero so bili poleg Strasserja osumljeni še trije evropski poslanci - Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot evropska poslanca odstopila.
Kazensko ovaden tudi Thaler
Temu nekdanji slovenski evroposlanec Thaler ni nikoli priznal, da je bil dejansko pripravljen sprejeti podkupnino. Še več. Trdil je, da je za ''nespodobne ponudbe'' že od samega začetka vedel. V sestanek pa je po njegovih besedah privolil le zato, ker je želel preveriti, kdo je tokrat organizator novega poskusa napada nanj.

Sicer pa je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) maja letos zoper Thalerja podal kazensko ovadbo, Thaler pa je ob tem dejal, da je ''objekt izživljanj in žrtev medijske zlorabe''.