Eva Kaili na konferenci medvladne organizacije Unija za Sredozemlje (UfM) v maroškem parlamentu. Foto: EPA
Eva Kaili na konferenci medvladne organizacije Unija za Sredozemlje (UfM) v maroškem parlamentu. Foto: EPA

"Logična odločitev, na katero smo predolgo čakali," je odločitev komentiral odvetnik Sven Mary. Odvetniki 44-letne Grkinje, ki je delno priznala krivdo v aferi, so večkrat prosili za premestitev v hišni pripor, saj je imela v preiskovalnem priporu omejen dostop do dveletne hčere.

Eva Kaili je glavna osumljenka v korupcijski aferi Katargate, pri kateri naj bi osumljenci od Katarja in Maroka prejeli podkupnino za lobiranje v Evropskem parlamentu v korist obeh držav, ki obtožbe zavračata.

Tožilstvo 44-letno Grkinjo in druge osumljence obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi.

Preiskovalci so v povezavi z afero izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Preostali osumljenci v hišnem priporu

Nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta je bila še zadnja osumljenka, ki so jo zadrževali v preiskovalnem priporu. Njenemu partnerju Francescu Giorgiju so belgijske oblasti konec februarja odobrile hišni pripor.

Pred njo so v hišni pripor ob elektronskem nadzoru v torek premestili evropskega poslanca iz Belgije Marca Tarabella, pod istimi pogoji pa prejšnji teden še nekdanjega evropskega poslanca iz Italije Antonia Panzerija.

Italijanski evroposlanec Andrea Cozzolino je v hišnem priporu v Neaplju, kjer čaka na odločitev italijanskih pravosodnih organov glede njegove izročitve belgijskim oblastem.

Antonio Panzeri, čigar pomočnik je bil Francesco Giorgi, je z belgijskimi preiskovalci januarja sklenil dogovor, da bo v zameno za nižjo kazen razkril podrobnosti o korupcijskem škandalu.