EU je marca vzpostavil načrt, ki predvideva dobavo milijona izstrelkov Ukrajini v enem letu. Foto: AP
EU je marca vzpostavil načrt, ki predvideva dobavo milijona izstrelkov Ukrajini v enem letu. Foto: AP

Evropska unija je marca vzpostavila načrt, ki predvideva dobavo milijona izstrelkov Ukrajini v enem letu. V okviru prvega stebra načrta, ki se je že končal, so članice iz lastnih zalog dobavile približno 300.000 topniških izstrelkov in raket. Drugi steber, ki je še v teku, medtem predvideva skupne nabave streliva, tretji pa okrepitev zmogljivosti evropske proizvodnje streliva.

"Žal imajo skeptiki prav. Cilj dobave milijona izstrelkov ne bo dosežen," je pred zasedanjem povedal Pistorius. "Pravo vprašanje je, ali je bila ta zaveza že na začetku realistična. Nekateri so opozarjali, naj bomo previdni, saj se milijon ne sliši veliko. Izkazuje se, da so bila opozorila na mestu. Naredili smo napredek, a obrambna industrija mora še povečati produkcijo, to je zdaj najpomembneje. Milijona pa ne bomo dosegli, to je že mogoče sklepati," je dejal Pistorius.

Estonski minister Pevkur, čigar država je dala pobudo za načrt, je medtem dejal, da želi počakati na podatke, ki jim jih bo na zasedanju predstavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "Skušali bomo narediti vse, kar lahko, da bi dobavili izstrelke Ukrajini, ker jih potrebuje," je povedal.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius. Foto: Reuters
Nemški obrambni minister Boris Pistorius. Foto: Reuters

Poudaril je, da morajo države članice oddati naročila za nakup izstrelkov. Estonija je po njegovih besedah naročila za 280 milijonov evrov izstrelkov. "Mislim, da je to največje naročilo v Evropi ta trenutek," je dejal.

Cilj EU-ja ostaja, da do marca prihodnje leto Ukrajini dobavi milijon topniških izstrelkov, pa je po današnjem zasedanju obrambnih ministrov v Bruslju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Poudaril je, da izvajanje načrta za dobavo izstrelkov poteka.

"Dobava milijona izstrelkov ostaja politični cilj, ki smo ga določili skupaj s članicami. Je velikopotezen, a ostaja naš cilj, tako da si bomo še naprej prizadevali za njegovo izpolnitev," je povedal Borrell.

Poudaril je, da se število dobavljenih izstrelkov hitro spreminja, saj izvajanje načrta za dobavo milijona topniških izstrelkov v enem letu poteka. S tem se je posredno odzval tudi na izjavo Pistoriusa.

Ministre je Borrell pozval k okrepitvi pomoči Ukrajini, poleg streliva potrebuje še sisteme zračne obrambe, pa tudi zimsko opremo.

Obenem je po njegovih besedah treba zasnovati dolgoročno podporo Kijevu, kar bo del t. i. varnostnih jamstev, o katerih so že v ponedeljek govorili zunanji ministri EU-ja, danes pa še obrambni.

Stoltenberg: Putinu treba dopovedati, da ne more zmagati

Obrambni ministri EU-ja, med njimi slovenski minister Marjan Šarec, danes razpravljajo predvsem o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini, čemur je Unija od začetka ruske invazije namenila 27 milijard evrov.

To je bila tudi ena izmed tem delovnega zajtrka z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, s katerim so govorili tudi o zagotavljanju varnosti kritične infrastrukture.

Stoltenberg se je dotaknil tudi možnosti za začetek pogajanj. "Edini način, da to dosežemo, je, da Putinu dopovemo, da na bojišču ne more zmagati. Za to pa moramo še okrepiti ukrajinske vojaške sposobnosti. Pot do pogajanj vodi prek podpore Ukrajini," meni Stoltenberg.

Na bojiščih v Ukrajini je sicer zaradi mraza dogajanja zdaj manj, Rusija izvaja napade pri kraju Avdijevka. Ukrajinski območni poveljnik trdi, da so v teh napadih Rusi izgubili od 3000 do 4000 vojakov. Ukrajinska vojska pa poskuša še naprej razširiti območje nadzora na levem bregu Dnepra in si ustvariti mostišče za nadaljnje napade.

V Bruslju o vojaški pomoči Ukrajini