Foto:
Foto:
Pribežniki iz Afrike se pogosto zatečejo na italijansko obalo.

Morda že leta 2006 bomo Evropejci v potnih listih nosili tudi svoje prstne odtise. S tem so se notranji ministri strinjali, čeprav je to odločitev, ki jo morajo sprejeti vse članice Evropske unije. Nekatere države, kot na primer Španija, so to že uvedle, je poročal Radio Slovenija.

V nevarnih časih mednarodnega terorizma naj bi dodatno varovalo zmanjšalo možnosti ponarejanja osebnih dokumentov in olajšalo identifikacijo oseb.

Ministri so se tudi strinjali, da mora Bruselj določiti enotne standarde za izključitev tujcev iz države, ko obstaja dvom o njihovi povezanosti s terorističnimi celicami. To prakso je sicer uvedla večina evropskih držav, vendar jo vsaka izvaja po svoje. Problem je tudi izmenjava podatkov.

O pribežnikih brez dogovora
Notranji ministri peterice pa se niso dogovorili glede ustanavljanja zbirnih centrov za tujce v Afriki. Zamisel Italije in Nemčije, ki naj bi zmanjšala pritisk nezakonitih prebežnikov na italijanske obale ni všeč Franciji in Španiji. Skeptični sta glede zagotavljanja človekovih pravic. Strinjata pa se s pomočjo afriškim državam, da bi bile same bolj sposobne nadzorovati svoje meje.

Italijanski gostitelj Pisanu je opozoril, da je prav Afrika danes žarišče nezakonite migracije, zato ji je Evropa dolžna pomagati. V nasprotnem primeru se bomo v naslednjih desetletjih soočili z nenadzorovanim navalom prebežnikov.