Buzek je imel že pred zasedanjem največ možnosti za izvolitev. Foto: EPA
Buzek je imel že pred zasedanjem največ možnosti za izvolitev. Foto: EPA
Jerzy Buzek o mejnem vprašanju Slovenije in Hrvaške, glede katerega se v imenu Evropskega parlamenta ni želel izjasniti.
Evropski parlament
V sedmem sklicu Evropskega parlamenta najmočnejše politične skupine ostajajo Evropska ljudska stranka (iz Slovenije so člani te politične skupine Zver, Jordan Cizljeva in Peterle), Socialisti (Thaler in Fajon) ter Liberalci (Kacin in Vajgl). Foto: EPA

Med 736 poslanci je tudi sedem Slovencev, Milan Zver, Romana Jordan Cizelj, Zoran Thaler, Tanja Fajon, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Ivo Vajgl. Posamezne politične skupine so morale predlagati svoje kandidate za predsednika Evropskega parlamenta, največ možnosti za izvolitev pa je imel prav nekdanji poljski premier, sicer kandidat Evropske ljudske stranke, Jerzy Buzek. Novi predsednik bo Evropski parlament vodil dve leti in pol, Buzek je tako postal prvi iz nove članice EU-ja na katerem koli vodilnem položaju v EU-ju.

V boju za podpredsedniški položaj v enem od 20 parlamentarnih odborov so tudi trije slovenski poslanci največje politične skupine EP-ja Evropske ljudske stranke (EPP) Milan Zver, Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle. Kot je povedal vodja slovenske delegacije v EPP-ju Zver, "ciljajo" na podpredsedniško mesto v zunanjepolitičnem odboru.

Sicer pa v sedmem sklicu Evropskega parlamenta najmočnejše politične skupine ostajajo Evropska ljudska stranka (iz Slovenije so člani te politične skupine Zver, Jordan Cizljeva in Peterle), socialisti (Thaler in Fajon) in liberalci (Kacin in Vajgl). Te tri politične skupine so že v začetku meseca sprejele dogovor o delitvi položajev v parlamentu, zato presenečenj pri glasovanju o predsedniku ni pričakovati, poroča Radio Slovenija. Drugi dve leti in pol pa naj bi Evropski parlament vodil član politične skupine socialistov Nemec Martin Schultz. Evropski poslanci bodo volili tudi 14 podpredsednikov parlamenta in šest kvestorjev.

O predsedniku Evropske komisije še ne bo glasovanja
Evropska ljudska stranka si je prizadevala, da bi na tokratni seji že glasovali o njihovem kandidatu za predsednika Evropske komsije, to je dozdajšnji predsednik Jose Manuel Barroso, ki so ga države članice uradno že predlagale.

A so liberalci in socialisti vztrajali, naj Barroso do septembra, ko naj bi potekalo glasovanje o njegovi kandidaturi, pripravi izčrpen program prihodnjega petletnega mandata. Zoran Thaler je pojasnil, da se Barroso v zadnjem mandatu ni dovolj izkazal in da je predstavnik politike, ki je dopustila finančno in gospodarsko krizo.

Poslanci in poslanke bodo sejo nadaljevali še v sredo (in četrtek), ko se bodo seznanili s prioritetami švedskega predsedstva, kjer sta ključni točki dve: reševanje finančne in gospodarske krize ter boj proti podnebnim spremembam.

Kako deluje Evropski parlament, si lahko ogledate v spodnjih predstavitvah. (Vir videov: Evropsk parlament)

Jerzy Buzek o mejnem vprašanju Slovenije in Hrvaške, glede katerega se v imenu Evropskega parlamenta ni želel izjasniti.