Evropska komisija obljublja zmanjšanje stroškov in več pravic za potrošnike. Foto: EPA
Evropska komisija obljublja zmanjšanje stroškov in več pravic za potrošnike. Foto: EPA
Komisarka Neelie Kroes je prepričana, da bo EU svetovno tekmo zagotovo izgubil, če bo z ukrepi še naprej odlašal. Foto: EPA

Da bodo začeli ukrepi veljati, jih bodo morali potrditi Evropski parlament in države članice, je za Radio Slovenija iz Bruslja poročala Erika Štular.

Razkorak med Evropo in svetom na telekomunikacijskem področju se skokovito poglablja, vzpostavitev notranjega trga na področju telefonije in medmrežja pa lahko odločilno pospeši gospodarsko rast in odpiranje novih kakovostnih delovnih mest, pravi pristojna komisarka Neelie Kroes.

Prepričana je, da bo EU svetovno tekmo zagotovo izgubil, če bo z ukrepi še naprej odlašal. Parlamentu in državam članicam zato Kroes predlaga ukinitev premij za mobilno gostovanje na trgu po načelu ''gostuj, kakor doma'' ali prek izbire ločenega ponudnika, ukinitev premij za mednarodne klice znotraj Evrope in zakonsko zaščito odprtega medmrežja, ne glede na ceno ali hitrost, določeno z naročniško pogodbo.

Evropska komisija obljublja zmanjšanje stroškov za potrošnike, poenostavitev birokratskih postopkov za podjetja in nove pravice za uporabnike in ponudnike storitev. S 1. julijem 2014 naj bi bile ukinjene premije za mobilno gostovanje v tujini in premije za klice v fiksna in mobilna omrežja iz domače države v druge države EU-ja, odpravljeno pa naj bi bilo tudi blokiranje in omejevanje prenosa spletnih vsebin, kar bi uporabnikom omogočilo popoln in odprt dostop do medmrežja ne glede na ceno ali hitrost, določeno z naročniško pogodbo. Reforma naj bi prinesla več pravic do menjave ponudnika ali pogodbe, pravico do 12-mesečne pogodbe za vsak cenovni paket, kadar stranka ne želi daljše pogodbe, pravico do odstopa od pogodbe, kadar dogovorjena hitrost medmrežja ni zagotovljena.


Z omejevanjem spleta se spoprijema 96 odstotkov Evropejcev

Samo dve državi članici, Nizozemska in Slovenija, že zdaj varujeta svoje državljane z odprtim spletom, poudarja Kroes, vse druge morajo načelo omrežje nevtralnosti še uveljaviti. Z onemogočanjem ali omejevanjem prenosa spletnih vsebin se po njenih podatkih spopada 96-odstotkov Evropejcev. Tudi po novem bodo podjetja še lahko zagotavljala posebne storitve, kot je video na zahtevo, če s tem ne bodo upočasnila obljubljene hitrosti medmrežja.

Glede na očitke o favoriziranju velikih podjetij zaradi enotnega dovoljenja za poslovanje v vseh članicah, kritike gospodarstva o klestenju dohodkov in pripombe spletnih aktivistov se o predlogu obeta še vroča razprava.