Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za revidirane podatke Eurostata, potem ko je še sredi maja statistični urad v drugi oceni poročal o 0,1-odstotni rasti evrskega gospodarstva v prvem trimesečju.

Celoten EU je medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni dosegel 0,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko se je gospodarstvo Unije v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka, še kažejo novi podatki Eurostata.

Pred dvema tednoma je sicer o tehnični recesiji poročala Nemčija. Največje evropsko gospodarstvo se zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer spopada z zmanjšanim povpraševanjem. Nemško gospodarstvo se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, potem ko se je v zadnjih treh mesecih lani za 0,5 odstotka.

Francija je po stagnaciji v zadnjem četrtletju lani na začetku letošnjega leta na četrtletni ravni dosegla 0,2-odstotno rast BDP-ja, Italija, ki je imela v zadnjem lanskem četrtletju 0,1-odstotno krčenje gospodarstva, je v prvih treh mesecih letos dosegla 0,6-odstotno rast BDP-ja, Španija (v zadnjem četrtletju 0,4-odstotna rast BDP-ja) pa 0,5-odstotno.

Največjo rast BDP-ja je sicer v prvem četrtletju glede na predhodno trimesečje imela Poljska (+3,8 odstotka), sledita ji Luksemburg (+2,0 odstotka) in Portugalska (+1,6 odstotka). Največji padec gospodarstva so medtem imele Irska (-4,6 odstotka), Litva (-2,1 odstotka) in Nizozemska (-0,7 odstotka).

Glede na lansko prvo četrtletje se je obseg BDP-ja v prvih treh mesecih letos tako v območju evra kot v celotnem EU-ju okrepil za 0,1 odstotka.

Najnovejši statistični podatki vnašajo dvome o sicer optimističnih napovedih za celotno letošnje leto. Evropska komisija je sredi maja območju evra za letos napovedala 1,1-odstotno gospodarsko rast.

Nekateri analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP krčenje gospodarstva napovedujejo tudi za drugo četrtletje. Razlog je po njihovem mnenju v slabšem povpraševanju zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer.

6,1-odstotna inflacija

Inflacija v območju evra je sicer maja znašala 6,1 odstotka. To je še vedno precej nad ciljanima dvema odstotkoma od Evropske centralne banke (ECB). Predsednica ECB-ja Christine Lagarde poudarja, da je inflacija previsoka, tako da je v prihodnje še pričakovati zviševanje obrestnih mer, a bo to najbrž manj izrazito.

Število zaposlenih se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni v območju evra povečalo za 0,6 odstotka, v EU-ju pa za 0,5 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju se je zaposlenost tako v evrskem območju kot v EU-ju povečala za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi se je zaposlenost na začetku letošnjega leta povečala za 1,6 odstotka tako v območju evra kot v EU-ju, rast zaposlovanja je Eurostat zaznal že konec lanskega leta.

ZDA so imele medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni 0,3-odstotno gospodarsko rast (v zadnjem četrtletju lani je bila rast 0,6-odstotna), v medletni primerjavi pa je bila rast ameriškega BDP-ja 1,6-odstotna (v zadnjem lanskem četrtletju 0,9-odstotna).