Energetska unija, ki je ena ključnih nalog EU-ja v prihodnjih petih letih, bo po besedah Alenke Bratušek povezala celoten EU in to bi lahko koristilo v boju proti krizi, ki še vedno pretresa EU. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Energetska unija, ki je ena ključnih nalog EU-ja v prihodnjih petih letih, bo po besedah Alenke Bratušek povezala celoten EU in to bi lahko koristilo v boju proti krizi, ki še vedno pretresa EU. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Potrebno je sodelovanje držav. Naredila bom vse, da bodo cilji ambiciozni, vendar na drugi strani realni.

Alenka Bratušek
Za zdaj še ni mogoče napovedati, kako se bodo odločili poslanci. Ali se bodo na koncu strasti pomirile in bodo poslanci potrdili predlagano komisarsko ekipo ali pa bodo dejansko zahtevali skalpe, nove kandidate ali vsaj menjave resorjev, meni Annika Hedberg iz bruseljskega think tanka European Policy Centre. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Zoprna vprašanja za Alenko Bratušek
Zaslišanje Bratuškove v Bruslju

V odborih za okolje in energijo so odločitev o oceni kandidatke za podpredsednico za energetsko unijo Alenko Bratušek preložili na torek zvečer. Njen zagovor številnih ni prepričal.

Po zaslišanju so se ločeno sešli koordinatorji oziroma vodilni predstavniki političnih skupin v odboru za energijo in odboru za okolje. Skupni sestanek koordinatorjev obeh odborov, predviden ob 21. uri, pa so preložili na torek zvečer, ker želijo več časa, so pojasnili v Evropskem parlamentu.

Pri prihodnjem predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju nastopa Bratuškove ne želijo komentirati, češ da ne komentirajo posameznih zaslišanj.

Ostri odzivi poslancev
Prvi odzivi koordinatorjev največjih političnih skupin v obeh odborih po zaslišanju so bili sicer zelo kritični, medtem ko so številni evropski poslanci Bratuškovi že med zaslišanjem očitali preveč splošne, medle in nenatančne odgovore.

"Tu smo na zaslišanju, ker naj bi bila podpredsednica komisije o energetski uniji. Slišali smo že vse o tem, kako je vse težko, ampak to že vemo. A iščemo podpredsednico, ki daje pobudo in je močna. Res vas pozivam, da ste natančnejši glede tega, kaj vi hočete, namesto da nenehno pojasnjujete splošno stanje, za katero vsi vemo, da je težko. Svet je težek in vi ste tu, da kaj rešite," je bil oster evropski poslanec Bas Eickhout iz vrst Zelenih.

Pozval jo je, naj konkretno pove, kako bo okrepila ambicije pri zmanjševanju izpustov. Njen odgovor pa se je glasil, da se verjetno strinjajo z njo, da sama ne bo mogla doseči zastavljenih ciljev in da bo potrebno sodelovanje vseh, članic Unije in tudi Evropskega parlamenta, zagotovila pa je, da bo vsekakor prevzela pobudo, da bodo cilji ambiciozni, a realni ter da bodo na vlak pridobili tudi Kitajsko in ZDA.

Medli odgovori
Julie Girling iz vrst zmerno evroskeptičnih Evropskih konservativcev in reformistov je dejala, da so kljub konkretnim vprašanjem od kandidatke dobili le medle odgovore, zato jo je izzvala, naj konkretno pove, kako bo uresničila načelo, da mora onesnaževalec plačati.

Bratuškova je v odgovoru izpostavila, da je pomembno, da se vsi skupaj zavedamo svojih skupnih ciljev in delamo v isto smer. "Članice same odločajo o davčni politiki, če resno mislimo z energetsko unijo, pa verjamem, da lahko skupaj poiščemo rešitve, tako da bodo bolj obdavčeni tisti, ki bolj onesnažujejo," je dejala.

Tudi na Twitterju so se vrstile podobne ocene
"Bratuškova prepogosto posplošuje na svojem zaslišanju. Slabo poznavanje številk. Veliko govori, a sama ne verjame v to?" je tvitnil Pawel D. Wisniewski, uslužbenec Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu.

"So kriva vprašanja ali je samo ona tista, ki kar naprej govori iste stvari o tem, kako je treba delati skupaj, in podobnem?" se je glasil tvit ClimateWarsawa, za katerim stoji poljski okoljski novinar Wojciech Košč. "Bratuškova na zaslišanju pravi, da mora energetska unija EU-ja govoriti z enim glasom. (Kar koli že to pomeni)," je na Twitterju kritičen urednik bruseljskega časnika European Voice Georgi Gotev. Pozneje je tvitnil še, da je Bratuškova "neprepričljiva" in vsakič, ko poslanci pritisnejo nanjo, odgovarja podobno.

"Ljubi bog. Prosim. Končaj. To. Zdaj," je tvitnil Alisdair Gray. "Za umret smešno. Ni pomembno, kaj vprašajo evropski poslanci, repertoar odgovor je omejen," je ocenila Linda Kalcher.

Evropski poslanci zelo strogi do kandidatke
Kritika, da je bila Alenka Bratušek na zaslišanju neprepričljiva in se je ponavljala, je upravičena. A evropski poslanci so bili do nje strogi tudi zaradi političnih bitk, je dejala Annika Hedberg. Članica bruseljskega think tanka European Policy Centre, ki v Bruslju iz prve roke spremlja dogajanje, je dejala, da so bili evropski poslanci že od samega začetka negativno nastrojeni in zelo strogi do kandidatke za podpredsednico Evropske komisije za energetsko unijo.
"Je žrtev notranjih bitk, a vendarle, ko poslušam njene odgovore, je res, da se veliko ponavlja in njeni odgovori niso natančni. Lahko razumem, od kod prihajajo kritike," je dejala. "Upala sem, da bo bolj specifična. Očitno je njeno znanje pomanjkljivo in njeni odgovori niso dovolj poglobljeni," je še dodala.

Nezadostno znanje o temi
Poleg tega je Bratuškova med tistimi kandidati, ki že od samega začetka veljajo za sporne. To med drugim velja tudi za Španca Miguela Ariasa Caneteja, kandidata za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo, pri katerem so sporne njegove povezave z naftnim sektorjem.

Kot je izpostavila Hedbergova, so poslanci Caneteja na zaslišanju pretekli teden zaradi teh povezav močno napadli, a vendarle je istočasno prevladala ocena, da je bil Španec pri sami vsebini precej dobro pripravljen in je pokazal zadostno znanje o temi. To pa ne velja za Bratuškovo, je dejala in ponovila negativne ocene, ki so jih poslanci in drugi, na primer po Twitterju, izrekali že med zaslišanjem.

Ni izkoristila priložnosti
Po njenih besedah so številni v Bruslju upali, da bo Bratuškova v komisiji postala nekakšen "glas za podnebje". Slišati je bilo celo govorice, da bo, če bo pokazala dovolj močno zavezo podnebnemu ukrepanju, rešena oziroma bo dobila zeleno luč parlamenta. Nekaj razumevanja za podnebje je Bratuškova danes pokazala, a po mnenju Hedbergove ne dovolj. Prav Canete je sicer s svojimi spornimi povezavami z naftno industrijo Bratuškovi dal priložnost, ki pa je ni izkoristila, je še menila Hedbergova.

Kot je še dejala sodelavka European Policy Centra, je trenutno zelo težko napovedovati, kaj bodo zdaj storili poslanci. Nikakor je ne bi presenetilo, če bo kot nekateri drugi komisarski kandidati dobila vsaj dodatna pisna vprašanja, saj je očitno, da poslancev s svojimi odgovori ni prepričala.

Tudi v Greenpeaceu niso navdušeni nad Bratuškovo
Na nastop Alenke Bratušek se je odzvala tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki jih kandidatka za podpredsednico Evropske komisije s svojimi odgovori na zaslišanju ni ravno impresionirala. Izpostavili so, da je v uvodni izjavi opozorila, da gresta podnebna in energetska politika z roko v roki. Izpostavila je tudi pomen vlaganj v energetsko učinkovitost in vlogo obnovljivih virov energije pri zmanjševanju odvisnosti Evrope od uvoza energije.

"Vendar pa je v njenih odgovorih na vprašanja evropskih poslancev na splošno manjkalo vsebine in pobude. Medtem ko je Bratuškova pravilno povezala podnebno politiko z energetsko unijo, si je na osnovi današnjega medlega in izmikajočega se nastopa težko predstavljati, kako bi lahko prevzela tako pomemben portfelj," je dejala direktorica Greenpeacea za energetsko politiko Franziska Achterberg.

Potrebno je sodelovanje držav. Naredila bom vse, da bodo cilji ambiciozni, vendar na drugi strani realni.

Alenka Bratušek
Zoprna vprašanja za Alenko Bratušek
Zaslišanje Bratuškove v Bruslju